Cara Yang Betul untuk Mengambil Foto untuk Sebut Harga atau Penyenaraian Kenderaan

Diterbikan oleh pada

(Kredit Foto: Pexels)

Jika anda pernah mahu menjual kenderaan anda, anda tentu perlu mengambil satu atau dua gambar kenderaan anda. Tetapi untuk apa sebenarnya foto itu dan bagaimana anda mengambil foto yang bagus?

Sama ada untuk penyenaraian atau sebut harga kenderaan. Foto ialah salah satu bentuk maklumat yang paling jelas —sekurang-kurangnya mengenai kualiti fizikal atau estetika kenderaan. Selain itu, gambar yang bagus juga haruslah menarik dari segi estetika untuk menarik pembeli berpotensi membuat tawaran.

Hari ini kami akan merangkumi beberapa garis panduan asas untuk memastikan anda mendapat foto yang berkesan untuk membantu anda dalam perjalanan penjualan kereta anda!

Informasi

(Kredit Foto: Pexels)

Renungkan tentang setiap masa anda telah membeli-belah dalam talian. Penyenaraian dengan foto produk sebenar yang diambil oleh penjual biasanya lebih menarik daripada penyenaraian serupa yang mempunyai foto yang dialih keluar dari tapak web syarikat produk. Foto yang menunjukkan dengan tepat cara produk itu pada pelbagai sudut memberikan bakal pembeli pemahaman yang lebih baik tentang perkara yang mereka beli, membantu mereka membuat keputusan. Inilah sebabnya mengapa banyak apl beli-belah menawarkan insentif kepada pengguna mereka untuk menyerahkan ulasan dengan foto atau video, dan sebab ramai pelanggan mencari ulasan ini sebelum membuat pembelian.

Begitu juga, foto untuk penyenaraian atau sebut harga kenderaan harus memberikan pembeli maklumat yang mencukupi untuk mereka memahami kenderaan yang mungkin mereka beli dengan lebih baik. Ini juga bermakna anda perlu memastikan bahawa setiap ciri kereta ditangkap, termasuk kecacatan. Tidak berbuat demikian mungkin membawa kepada situasi yang tidak selesa apabila pembeli akhirnya menemuinya.

Pastikan anda mempunyai:

  • Tangkapan gambar yang berbeza meliputi bahagian luar dan dalam kereta
  • Tangkapan gambar tertumpu pada sebarang pengubahsuaian atau peningkatan yang dibuat pada kereta, sama ada ia demi prestasi atau estetik
  • Tangkapan gambar atas sebarang kecacatan
Estetika

(Kredit Foto: Pexels)

Seperti yang telah dinyatakan, aspek penting selain dari foto ialah betapa menariknya dari segi estetika. Manusia mempunyai kecenderungan semula jadi kepada perkara yang mereka anggap menarik. Ini terutamanya relevan kepada penyenaraian kereta. Mempunyai foto yang bagus boleh meletakkan kenderaan biasa dalam cahaya yang baik. Sebaliknya, foto yang buruk mungkin menjadikan mesin anda yang berkilat dan bersih kelihatan kusam dan kotor.

Ikut peraturan ini untuk memastikan anda mendapat foto yang baik:

  • Gunakan kamera yang baik (atau sekurang-kurangnya pastikan ia tidak kelihatan seperti anda mengambil gambar menggunakan kentang)
  • Ambil gambar dalam pencahayaan yang baik, sama ada di luar rumah apabila matahari terbenam atau di tempat letak kereta bertingkat yang terang.
  • Gunakan tripod untuk mengelakkan foto kabur.
  • Edit foto dengan ringan. Kami tidak boleh cukup menekankan pada 'ringan', foto yang disunting secara berlebihan boleh menjadikannya kelihatan seperti anda terlalu mengimbangi kemungkinan kecacatan.
Kesimpulannya...

Jika anda mengikut set garis panduan ini, anda berkemungkinan besar dapat menangkap gambar kenderaan anda yang bagus untuk penyenaraian atau sebut harga anda. Sudah tentu, ingat bahawa penyelenggaraan asas masih diperlukan, tidak ada gunanya merakam foto terbaik apabila kereta anda kelihatan seperti baru sahaja keluar dari tanah runtuh. Basuh kereta anda, lilin jika boleh untuk memberikannya sedikit pizzazz dan anda benar-benar akan berjaya untuk menjual kenderaan anda!

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!


Bacaan Tambahan: 9 Reasons Why You Should Install the Motorist App Today!

0 Comments