Kerajaan Mencari Cara untuk Membawa EV Baharu

Diterbikan oleh pada

(Kredit Foto: Bernama)

Kerajaan Malaysia sedang mencari cara untuk memperkenalkan kenderaan elektrik (EV) yang berharga di bawah RM100,000 ke pasaran tempatan untuk manfaat rakyat Malaysia.

Ini adalah mesej yang disampaikan oleh Menteri Sumber Asli, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim Nik Nazmi Nik Ahmad dalam sidang akhbar pada hari Rabu (14 Disember), memetik fakta bahawa harga semasa kebanyakan EV di pasaran tempatan adalah 'di luar kemampuan' kebanyakannya rakyat Malaysia.

Sidang media itu diadakan selepas beliau merasmikan majlis pelancaran Stesen Pengecas EV Result Golf Bangi dan penyerahan lesen pengedaran awam sistem pengecasan EV oleh Suruhanjaya Tenaga.

“…Proton akan membawa masuk kenderaan Geely dalam masa terdekat…(tetapi) jika kami boleh memasang kenderaan itu di Malaysia, mungkin ia akan membantu kami menawarkan EV (pada) kos yang lebih rendah,” kata Nik Nazmi.

Mengenai lesen pengedaran, Nik Nazmi menjelaskan ia adalah satu cara untuk memastikan pemasangan stesen pengecas EV adalah selamat dan terkawal.

"(Ia) kerana industri ini semakin berkembang. Hasilnya, kami mahu memastikan terdapat peraturan dan piawaian yang mesti dipatuhi oleh syarikat yang menyediakan kemudahan pengecasan. Kami tahu bahawa jika kami tidak meningkatkan stesen pengecasan ini, ia menang tidak menyokong pengembangan kenderaan elektrik," katanya, sambil menambah bahawa kementerian berharap piawaian yang ditetapkan ini akan membantu memujuk orang ramai untuk membeli EV.

Nik Nazmi mengaitkan pengembangan industri EV di negara ini dengan usaha kerajaan Malaysia untuk mencapai masa depan rendah karbon dan berkata bahawa kementerian akan melihat cara untuk menambah baik Bajet 2023 atau Bajet 2024, yang berpotensi menggabungkan insentif selain menjalin kerjasama dengan syarikat automotif. untuk memperkenalkan lebih banyak EV mampu milik ke dalam pasaran tempatan.

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!


Bacaan Tambahan: 4 Safety Tips When Using E-Hailing Services

0 Comments