Lebih 600 Saman Dikeluarkan Dalam Operasi JPJ

Diterbikan oleh pada
(Kredit Foto: Bernama)
Operasi Bersepadu meliputi 1,112 kenderaan yang melalui plaza tol Awan Besar pada malam hari Rabu, mengeluarkan saman kepada lebih satu pertiga daripada mereka.

Operasi itu melibatkan seramai 183 pegawai daripada pelbagai agensi penguatkuasa dan kerajaan iaitu, JPJ, PDRM, Agensi Antidadah Kebangsaan (AADK), Jabatan Alam Sekitar (JAS), Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), imigresen jabatan, Puspakom dan Lebuhraya Kesas.

Daripada 1,112 kenderaan yang diperiksa, 401 kenderaan didapati melakukan pelbagai kesalahan dengan sejumlah 632 saman dikenakan.Kesalahan itu termasuk memandu tanpa lesen, lebih muatan, memandu dengan lesen memandu tamat tempoh atau cukai jalan dan banyak lagi.

Sepanjang Operasi Bersepadu, 32 saman turut dikeluarkan polis dengan 12 warga asing ditahan Jabatan Imigresen manakala lapan kenderaan kuat ditempah JAS. AADK juga telah menangkap enam pesalah dalam sekatan jalan raya mega ini yang berlangsung selama 3 jam, dari jam 9 malam hingga tengah malam.

JPJ menasihatkan pemandu dan pemilik kenderaan supaya memastikan cukai jalan dan lesen mereka masih sah dan sentiasa mematuhi peraturan jalan raya yang disenaraikan di bawah Akta Pengangkutan Jalan 1987.

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!


Bacaan Tambahan: 4 Safety Tips When Using E-Hailing Services

0 Comments