Adakah Menjual Kereta Sendiri Berbahaya?

Diterbikan oleh pada
(Kredit Foto: Pexels)
Bahaya yang kita tidak selalu bercakap tentang apabila seseorang cuba menjual kereta sendiri adalah ancaman fizikal aabila menjual kepada orang yang tidak dikenali.

Sisi gelap menjual kereta sering dikaitkan dengan ancaman seperti penipuan atau salah nyata (kenderaan yang untuk dijual). Adalah membimbangkan bahawa ancaman fizikal jarang menjadi tumpuan pertimbangan apabila seseorang berbincang sama ada untuk mendapatkan bantuan pihak ketiga apabila cuba menjual kereta mereka.

Ia tidak seperti ia tidak berlaku juga. Pada awal tahun ini, seorang lelaki berusia 33 tahun telah diserang di Taman Bukit Indah oleh 5 individu semasa penjualan kereta selepas berlaku pertikaian mengenai harga jualan kereta itu. Kumpulan itu kemudiannya bertindak mencuri kereta lelaki itu ketika melarikan diri dari tempat kejadian. Penyerang yang berusia antara 21 hingga 56 tahun itu ditangkap 5 hari kemudian di sekitar Taman Seri Setia. Kereta mangsa juga telah ditemui.

Ini hanyalah satu daripada banyak kes yang dilaporkan dan tidak dilaporkan yang berlaku di seluruh Malaysia. Bertemu dengan orang yang tidak dikenali sentiasa menimbulkan risiko dan ia hanya menjadi lebih berisiko apabila anda bertemu dengan sekumpulan mereka. Tanpa pengantara atau hadiah pihak ketiga, keadaan boleh menjadi panas dengan mudah, terutamanya kerana penjualan kereta pasti melibatkan tahap rundingan yang mungkin menolak sempadan atau menguji kesabaran seseorang.

Jadi apa yang boleh anda lakukan?

(Kredit Foto: Pexels)

Nah, sentiasa cuba bersetuju dengan harga sebelum anda berjumpa untuk melihat kereta jika boleh. Jangan sembunyikan sebarang kelemahan yang mungkin ada pada kenderaan untuk mengelakkan sebarang keperluan untuk rundingan semula secara bersemuka. Jangan pergi ke tontonan bersendirian dan pastikan lokasi yang tidak terpencil ditetapkan. Beritahu orang lain tentang lokasi anda dan berikan mereka anggaran kasar bila anda akan kembali supaya mereka lebih memahami apabila sesuatu telah berlaku.

Sebagai alternatif, anda juga boleh memilih untuk tidak menjual kereta anda sendiri. Dapatkan platform yang bereputasi dan dipercayai untuk menjual kenderaan anda bagi mengurangkan bahaya yang dinyatakan di atas di samping semua faedah lain yang diberikannya. Lebih baik selamat daripada menyesal!

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!


Bacaan Tambahan: The Geely Panda Mini EV: Cute, Chic, City Car Coming Soon?

0 Comments