Pengecasan EV Di Rumah Menjadi Realiti Tidak Lama Lagi Di Malaysia?

Diterbikan oleh pada

(Kredit Foto: Hyundai)

Hyundai USA melancarkan sistem pengecasan rumah bulan lepas di Amerika Syarikat. Mungkinkah ini menjadi kenyataan suatu hari nanti di Malaysia?

Eko-sistem pengecasan rumah yang dinamakan Hyundai Home akan membolehkan pemilik Hyundai EV mengecas kenderaan mereka terus di rumah dengan menaik taraf panel elektrik rumah mereka supaya ia boleh mengendalikan pengecasan kenderaan.

Inisiatif ini dijalankan dengan kerjasama Electrum, platform dalam talian yang membantu pengguna mencari penyelesaian solar, storan bateri dan elektrifikasi rumah. Hyundai Home akan menggabungkan panel solar dan storan tenaga dalam sistem pengecasan EVnya dan Electrum akan memainkan peranan besar dalam membantu pelanggan Hyundai mencari penyelesaian kuasa terbaik untuk mereka.

(Kredit Foto: Hyundai)

Hyundai berhasrat untuk 'mendemokrasikan pengecasan EV' dan percaya bahawa ekosistem ini akan membolehkan pelanggannya kurangkan bil tenaga mereka sambil memudahkan hidup mereka. Syarikat Korea itu juga berharap inisiatif ini akan menarik lebih ramai orang untuk mengguna pakai EV, sejajar dengan aliran semasa penyelesaian mesra alam dalam industri automotif.

Kemudahan untuk mengecas Ioniq 5 atau Kona anda dari keselesaan rumah anda tidak boleh diremehkan, namun, ia datang dengan kos yang tinggi. Naik taraf panel elektrik dikatakan berharga dari USD$1,300 hingga USD$3,000 dan pelanggan yang tinggal di bangunan berbilang keluarga juga tidak akan dapat menggunakan sistem ini.

(Kredit Foto: Hyundai)

Secara realistik, infrastruktur di Malaysia mungkin belum cukup sedia untuk ekosistem pengecasan rumah sedemikian. Ia pasti menjadi prospek yang menarik jika ia menjadi kenyataan suatu hari nanti! Beritahu kami pendapat anda di bahagian komen di bawah!

Tuntut penilaian kereta percuma anda hari ini!


Bacaan Tambahan: Can Selling a Car Yourself Get Dangerous?

0 Comments