Adakah Tali Ledar Benar-benar Diperlukan untuk Penumpang Belakang?

Diterbikan oleh pada

(Kredit Foto: Pexels)

Tidak menggunakan tali pinggang keledar semasa duduk di tempat duduk belakang kereta adalah dosa yang lazim di jalan raya hari ini. Tetapi adakah ia benar-benar tidak selamat?

Ya, memang betul. Apabila bercakap tentang keselamatan kereta, tidak banyak yang perlu dibincangkan mengenai tali pinggang keledar. Penggunaan yang betul akan mengakibatkan tahap keselamatan yang lebih tinggi. Kebanyakan daripada kita mengetahui perkara ini tetapi masih terdapat keengganan besar digolonggan orang Malaysia untuk mengamalkan tabiat memasang tali pinggang keledar semasa berada di tempat duduk belakang.

Tahun lepas, kajian yang dilakukan oleh Institut Keselamatan Jalan Raya Malaysia (MIROS) mendedahkan hanya 11% pengguna jalan raya Malaysia menggunakan tali pinggang keledar belakang mereka. Ia hanya boleh menjadi persoalan keselesaan atau mungkin orang merasakan bahawa tempat duduk belakang sudah cukup selamat. Apabila mengambil kira tabiat tali pinggang keledar orang ramai, yang kedua itu telah menjadi tidak benar sejak sedekad yang lalu.

Tempat Duduk Depan Kini Lebih Selamat?

(Kredit Foto: Hyundai)

Menurut Kristy Arbogast, pengarah kejuruteraan di Pusat Penyelidikan dan Pencegahan Kecederaan di Hospital Kanak-kanak Philadelphia, tempat duduk hadapan telah menjadi bahagian paling selamat dalam kereta untuk orang dewasa dan remaja yang lebih tua. Ini adalah hasil daripada penambahbaikan yang dibuat pada teknologi tali pinggang keledar dan beg udara sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

Selain itu, kemungkinan seseorang akan menggunakan ciri keselamatan yang ada dalam kenderaan — sama ada menggunakan tali pinggang keledar atau mendapatkan beg udara untuk tempat duduk belakang juga — berbeza dalam penumpang yang duduk di tempat duduk hadapan berbanding tempat duduk belakang. Ini akhirnya menyengetkan penimbang di tempat duduk hadapan.

(Kredit Foto: Bernama)

Perayaan Tahun Baru akan menjelang hujung minggu ini dan kemalangan jalan raya memang meningkat semasa tempoh cuti. Tali pinggang keledar merendahkan peluang kematian sebanyak 30% jika kemalangan berlaku jadi pastikan anda mengikat tali pinggang di mana sahaja anda duduk!

Motorist ingin mengingatkan anda bahawa sesiapa yang ditangkap tanpa tali pinggang keledar semasa di jalan raya boleh didenda sehingga RM1,000 atau berdepan hukuman penjara sehingga satu tahun, atau kedua-duanya, di bawah pindaan Peraturan Kenderaan Bermotor (Tali pinggang keledar) 2008.

Seperti biasa, kekal selamat Motorists!

Saya mahu mendapatkan pelan insurans yang paling berpatutan dalam masa 24 jam!


Bacaan Tambahan: Can Selling a Car Yourself Get Dangerous?

0 Comments