Penjara kerana Lampu Brek Ketiga Rosak?

Diterbikan oleh pada

(Kredit Foto: Pixabay)

Ini mungkin bukan perkara pertama yang anda fikirkan apabila anda mendengar kesalahan yang boleh dipenjarakan, tetapi adakah anda tahu lampu brek ketiga yang rosak boleh menyebabkan anda berada berduduk dalam bilik penjara?

Memang betul! Di bawah Seksyen 119(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987 bagi kesalahan am dan penalti, pemandu yang didapati rosak atau tidak hadir lampu belakang boleh didenda sehingga RM2,000 dan penjara tidak lebih enam bulan jika sabit kesalahan.

Lampu belakang di sini memang termasuk lampu brek ketiga yang biasanya terdapat di tengah di bahagian atas atau bawah cermin depan kereta anda. Lampu brek ketiga ini memainkan peranan penting dalam keselamatan jalan raya kerana ia memberi petunjuk jelas kepada pemandu di belakang anda bahawa anda memperlahankan atau berhenti. Kepentingan ini diperkuatkan dalam keadaan cuaca buruk seperti hujan lebat atau kabus yang jarak penglihatannya rendah dan oleh itu anda memerlukan semua bantuan yang boleh anda perolehi dalam memastikan keselamatan. Lampu brek ketiga yang hilang atau rosak akan meningkatkan kemungkinan kereta di belakang anda mungkin melanggar anda.


Untuk memastikan bahawa lampu brek ketiga anda teratur, anda harus melakukan 'sebelum operasi pemeriksaan' di mana anda mendapatkan salah seorang penumpang anda untuk mengesahkan secara visual bahawa ia menyala apabila anda menekan pedal brek. Jika anda bersendirian, anda boleh menyediakan telefon di belakang kereta anda dan merekodkan bagaimana lampu berkelakuan semasa anda menekan brek.

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!


Bacaan Tambahan: Home EV Charging to Be a Reality Soon Here in Malaysia?

0 Comments