Risiko Transaksi Kereta Terpakai: Pemilikan Kenderaan

Diterbikan oleh pada

(Kredit Foto: Pixabay)

Kereta terpakai adalah lebih kerap daripada sia-sia pilihan yang lebih jimat kewangan untuk majoriti orang. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa risiko yang boleh menyebabkan sakit kepala jika anda tidak berhati-hati!

Malaysia mempunyai jisim tanah kira-kira 330,000 km². Itu adalah kawasan yang cukup besar untuk diliputi terutamanya apabila anda bercakap tentang pengangkutan awam. Walaupun kerajaan telah mengambil beberapa langkah untuk menambah baik pengangkutan awam, ia bukan satu rahsia besar bahawa penduduk di sini biasanya memerlukan kenderaan peribadi sama ada kereta atau motosikal.

Bagaimanapun, kereta baharu harganya mahal manakala motosikal terhad dan jauh lebih berbahaya. Kereta terpakai sering menjadi pilihan ramai di antara kita tetapi terdapat banyak bahaya yang datang dengan membeli atau menjual kereta terpakai.

Salah satu bahaya terbesar berkisar tentang pemilikan kenderaan. Jika proses pemindahan hak milik kenderaan dijalankan dengan betul, tidak sepatutnya ada sebarang masalah di sana. Malangnya, industri kereta penuh dengan kakitangan jahat yang hanya ingin mendapatkan wang yang cepat.

Jadi apa yang berlaku apabila pemilikan kenderaan tidak ditukarkan?

(Kredit Foto: Unsplash)

Terdapat pelbagai senario berpotensi yang boleh meletakkan kedua-dua penjual dan pembeli dalam risiko. Kami akan mulakan dengan penjual. Semua pemilik kenderaan diwajibkan membayar cukai jalan untuk kenderaan mereka. RM150 (RM300 jika cukai jalan telah tamat tempoh lebih sebulan) akan diberikan kepada pemilik yang terperangkap dalam kesalahan. Kata kunci di sini ialah pemilik. Jika anda menjual kereta terpakai anda dan pemindahan pemilikan kenderaan tidak dilakukan dengan betul, denda ini akan dikenakan kepada anda!

Ia menjadi lebih teruk. Jika orang yang anda jual kereta anda ternyata seorang pelanggar undang-undang, anda mungkin disiasat atas sebarang aktiviti jenayah yang dilakukan dengan kereta itu seperti rompakan atau penculikan.

Apabila anda membeli kereta terpakai, sakit kepala (dan sakit hati) yang datang dengan tidak pemindahan hak milik kenderaan secara rasmi kepada anda timbul sekiranya berlaku kemalangan. Polisi insurans yang melindungi hanya pemilik kenderaan bermakna anda tidak akan dapat menuntut ganti rugi, menyebabkan anda mempunyai potensi lubang di dalam poket anda.

Jadi bagaimana kita mengelak perkara-perkara tersebut?

Anda boleh menyemak terus dengan JPJ untuk memastikan orang tengah atau orang yang anda libatkan dalam transaksi itu telah melakukan kerja mereka dan memindahkan pemilikan sewajarnya. Sebagai alternatif, anda boleh menyelesaikan masalah itu dengan segera dengan melakukan usaha wajar anda dan memilih pihak ketiga untuk transaksi yang bereputasi baik dan boleh dipercayai seperti Motorist Malaysia.

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!


Bacaan Tambahan: Are Seatbelts Really Necessary for Rear Passengers?

0 Comments