Larangan Kenderaan Berat Semasa Tempoh Tahun Baru Cina

Diterbikan oleh pada

(Kredit FotoPexels)

Tiga kategori kenderaan berat yang berbeza telah dikenal pasti, dengan masing-masing membawa tahap sekatan yang berbeza.

Larangan kenderaan berat bukanlah sesuatu yang baru di Malaysia. Jangkaan peningkatan bilangan pengguna jalan raya semasa musim perayaan biasanya akan menyaksikan peningkatan yang berkorelasi dalam bilangan kemalangan jalan raya. Mengharamkan kenderaan berat pada hari dan tempoh masa yang strategik akan meminimumkan risiko ini di samping mengurangkan kesesakan lalu lintas percutian yang diramalkan.

Sekatan akan dilaksanakan pada hujung minggu ini (20-21 Januari) dan minggu depan (24-25 Januari) tetapi tidak setiap kenderaan berat akan dihadkan dengan cara yang sama. Pelbagai jenis kenderaan berat telah dikategorikan berdasarkan barangan yang dibawa.

(Kredit Foto: FMM)

Kenderaan Kategori A akan diharamkan sepenuhnya pada hari tersebut manakala kenderaan Kategori B dan C akan diharamkan dari tengah malam hingga 8 pagi dan 6 petang hingga 6 pagi. Kenderaan berat dalam Kategori C juga akan mempunyai had jarak perjalanan 25km dari tapak pembinaan mereka.

Seperti biasa, pandu dengan selamat Motorists!

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!


Bacaan Tambahan: Slow Down This Chinese New Year Season!

0 Comments