Sistem Transit Aliran JB-Singapura Akan Beroperasi pada 2026

Diterbikan oleh pada

(Kredit Foto: MFA)

Selepas beberapa kali tertangguh dan keadaan-keadaan yang tidak membenarkan, Sistem Transit Aliran (RTS) berada di landasan yang betul untuk siap menjelang 2026.

Ini diumumkan oleh Menteri Luar Negeri Singapura, Vivian Balakrishnan, dan rakan sejawatannya dari Malaysia, Zambry Abdul Kadir, semasa lawatan oleh Balakrishnan ke Malaysia pada hari Isnin (16 Januari).

Sistem RTS pada asasnya adalah laluan MRT sepanjang 4km yang menghubungkan kedua-dua negara di Bukit Changar dan Woodlands. Ia boleh membawa unjuran 10,000 penumpang setiap jam yang boleh membantu mengurangkan masalah kesesakan lalu lintas di Tambak. Perjalanan antara kedua-dua stesen dijangka mengambil masa kira-kira 5 minit sahaja.

(Kredit Foto: MRT corp)

Pada mulanya, matlamatnya adalah untuk menyiapkan projek itu menjelang 2024, namun, wabak Covid-19 telah menghalang dan menghentikan sebarang kemajuan manakala beberapa isu dengan pengendali RTS Link, OpCo, hanya menambah tangguhan itu. Kerana isu-isu ini telah diselesaikan, para menteri membayangkan bahawa 2026 akan menjadi matlamat realistik baharu untuk projek itu.

Dalam lawatan itu, Balakrishnan turut dikurniakan mengadap Seri Paduka Baginda, Yang Di-Pertuan Agong XVI Sultan Abdullah Ibni Sultan Ahmad Shah di mana mereka mengesahkan 'hubungan yang sangat baik' antara kedua-dua negara.

(Kredit Foto: MFA)

Beliau juga melawat Perdana Menteri Anwar Ibrahim kemudian dalam lawatan itu serta pelbagai menteri dan ahli politik lain di sini seperti Menteri Pengangkutan Anthony Loke dan Menteri Ekonomi Rafizi Ramli.

"Lawatan Menteri Balakrishnan menggariskan persahabatan yang terjalin dan hubungan rapat antara Singapura dan Malaysia dan bertujuan untuk mengukuhkan kerjasama dua hala dengan kerajaan Malaysia baharu," kata Kementerian Luar Singapura.

Tuntut penilaian kereta percuma anda hari ini!


Bacaan Tambahan: RFID Payment at Toll Booths: Still Problematic After a Year?

0 Comments