1,233 Denda Dikenakan di Sarawak Semasa Cuti Tahun Baru Imlek

Diterbikan oleh pada

(Kredit Foto: newsarawaktribune)

Jabatan Trafik Jalan (JPJ) memeriksa 16,425 kenderaan dalam operasi yang dijalankan di Sarawak pada musim perayaan dan menjatuhkan 1,233 denda atas pelbagai kesalahan.

Kesalahan itu terdiri daripada memandu dengan cukai jalan tamat tempoh atau insurans kepada kesalahan memandu di jalan raya seperti memotong di garisan berkembar. Beberapa notis turut dikeluarkan berhubung kegagalan pemandu untuk mengemukakan lesen memandu apabila diminta.

Pemandu kereta mencatatkan jumlah paling banyak kesalahan dengan 617 notis dikeluarkan, diikuti penunggang motosikal sebanyak 478. Pemandu kenderaan komersial seterusnya dengan 125 notis manakala 11 notis dikeluarkan kepada pemandu bas. 2 notis telah diberikan kepada pemandu jenis kenderaan lain.

Selain itu, 35 kenderaan telah dirampas dalam operasi itu, termasuk 6 motosikal.

“Kenderaan yang dirampas ialah 25 motosikal, tujuh kereta dan tiga lori. Seramai 125 pegawai dan anggota terlibat dalam operasi di seluruh Sarawak,” kata jurucakap JPJ.

Mereka seterusnya menasihati pengguna jalan raya supaya sentiasa mematuhi peraturan jalan raya dan menekankan bahawa operasi penguatkuasaan akan diteruskan bagi memastikan pematuhan undang-undang.

Seperti biasa, kekal selamat Motorists!

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!


Bacaan Tambahan: The Laundromat: Lessons About Insurance Scams

0 Comments