‘Jangan Menggunakan Waze Unuk Membantu Pesalah Trafik!’ PDRM Merayu

Diterbikan oleh pada

(Kredit Foto: Intelligenttransport)

Maklumat sumber ramai dalam aplikasi Waze membantu pesalah trafik melarikan diri menurut Polis Diraja Malaysia (PDRM).

Jika anda seorang pemandu di Malaysia, kemungkinan besar anda mempunyai apl navigasi GPS pada telefon anda. Yang paling popular ialah Peta Google, Peta Apple dan Waze, ketiga-tiganya mempunyai kelebihan dan keburukan tersendiri. Salah seorang pakar Waze, bagaimanapun, menyebabkan PDRM sakit kepala sehingga mereka menggesa orang ramai untuk membantu.

Salah satu titik jualan unik Waze ialah data sumber ramai yang dilaksanakan dalam peta mereka. Ahli komuniti Waze boleh memberi amaran kepada orang lain dengan menandakan kemalangan, sekatan jalan raya dan kamera lalu lintas pada peta. Walaupun sesetengah data sedemikian boleh membantu pengguna membuat pelan perjalanan yang lebih cekap, ia juga memberi peluang kepada pesalah untuk mengelakkan pengesanan.

Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Azmi Abu Kassim, menyatakan akta tersebut akan menghalang penguatkuasaan terhadap pemandu yang melakukan kesalahan jalan raya seperti memandu dalam keadaan mabuk. Membenarkan pemandu sedemikian berada di jalan raya dan mengelakkan pengesanan akan meningkatkan risiko kemungkinan kemalangan.

(Kredit Foto: Bernama)

“Bagi mereka yang tidak pernah mengalami kemalangan yang berpunca atau terjejas akibat pemandu yang cuai tidak akan memahami keperitan dan penderitaan keluarga mangsa,” katanya, “dengan itu saya berharap orang ramai khususnya pengguna jalan raya , akan memberikan kerjasama mereka kepada polis dan bukannya membantu pesalah trafik ini."

Amalan memberi amaran kepada orang lain tentang kehadiran penguatkuasaan jalan raya bukanlah perkara baharu. Memancarkan cahaya untuk memberi amaran kepada pemandu di lorong bertentangan lazimnya dilihat di sini manakala kumpulan Telegram atau Whatsapp telah dibuat untuk tujuan tersebut juga. Walau bagaimanapun, penyepaduan maklumat sedemikian ke dalam perkhidmatan navigasi nampaknya telah menguatkan isu ini.

Apakah pendapat anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah!

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!


Bacaan Tambahan: The New Car Smell: Pleasure or Poison?

0 Comments