Pembangunan Infrastruktur Akan Dilaksanakan Untuk Meredakan Kesesakan di Pusat Pemeriksaan Darat

Diterbikan oleh pada
Editors%2 Fimages%2 F1678757452105 Customsjam Featured
Malaysia mempunyai rancangan untuk mengemas kini dua pusat pemeriksaan darat mereka dengan Singapura. Ini akan membantu meredakan kesesakan di salah satu persimpangan sempadan tersibuk di dunia.

Dikatakan bahawa lebih kurang 250,000 orang melintasi sempadan tersebut setiap hari, menyebabkan kelewatan yang lama dan kekesalan kepada orang ramai yang membuat perjalanan ke dan dari pelbagai pusat pemeriksaan. Untuk menyelesaikan beberapa masalah yang sering berlaku, kerajaan persekutuan Malaysia telah menetapkan sejumlah RM741.3 juta atau S$222 juta untuk mengemas kini Kompleks CIQ Bangunan Sultan Iskandar (BSI) di Causeway, dan Kompleks Sultan Abu Bakar (KSAB) di Second Link.
Editors%2 Fimages%2 F1678757457950 CustomsjamRM96.2 juta daripada bajet tersebut telah diperuntukkan untuk kerja-kerja pembangunan pada tahun ini, dengan tambahan RM27.7 juta untuk membina 25 lorong imigresen motosikal tambahan di kedua-dua arah. Jumlahnya, ini akan menambah kapasiti sebanyak 50% kepada lorong motosikal 100M yang sedia ada.

Selain itu, terdapat juga kerja-kerja pembangunan infrastruktur lain yang dirancang termasuk pengemas kini dewan penumpang bas di KSAB, kaunter pemeriksaan lori, dan juga tandas baru untuk para pelancong. Keseluruhan kos bagi kerja-kerja ini adalah sejumlah RM83.6 juta.

Harapannya, dengan pembangunan ini, kesesakan di pusat pemeriksaan darat dapat diredakan dan perjalanan dapat dilakukan dengan lebih lancar bagi semua orang yang melintasi sempadan tersebut.


Read More: The New Car Smell: Pleasure or Poison?

0 Comments