Tempat Menarik yang Anda Mungkin Tidak Tahu Untuk Melawat Pada Musim Raya Ini (Edisi Terrengganu)

Diterbikan oleh pada . Dikemas kini pada 21 Apr 2023
Perlukan cadangan untuk aktiviti apabila kembali ke kampung di musim raya ini?

Kami ada senaraikan beberapa lokasi yang menarik, yang anda boleh lawati bersama keluarga dan rakan-rakan. Ada kemungkinan, lokasi ini adalah sangat dekat anda dan anda tidak tahu kewujudanya.

Tasik Biru Kemaman, Terengganu

(Photo Credit: @mcdyeh)

Mencari air yang lebih biru dan formasi batu yang memukau? Mungkin kunjungan ke Tasik Biru Kemaman di Terengganu perlu dipertimbangkan.

Tasik ini, yang terletak di Bukit Ibam, menampilkan air biru/turquoise, dan melengkapkan tepian berbatu dan pemandangan langit yang tidak terhalang di atas! Ada yang mengatakan bahawa ini boleh dibandingkan dengan Tasik Biru Australia sendiri.

Tarikan lain seperti zoo mini juga terletak berhampiran, menjadikan Tasik Biru Kemaman destinasi yang sangat popular untuk keluarga.

Alamat: 24000, Kemaman, Terengganu

Kampung Konservasi Gajah Kenyir, Terengganu

(Photo Credit: Out of Town Blog)

Ingin berinteraksi dekat dengan binatang? Anda boleh mempertimbangkan untuk mengunjungi Kampung Gajah Kenyir, yang juga terletak di Terengganu!

Santuar gajah menakjubkan ini menempatkan 11 mamalia hebat ini, yang semuanya diselamatkan dari kehilangan habitat. Di sini, mereka dibenarkan hidup dalam habitat semula jadi tanpa takut diperburu, dan dijaga oleh profesional terlatih.

Anda boleh berinteraksi dengan gajah, mengamati mereka melakukan aktiviti harian, dan bahkan mendaftar untuk naik di atas mereka dengan pengawasan!

Alamat: 21700 Kuala Berang, Terengganu 

Air Terjun Chemerong, Terengganu

(Photo Credit: Malaysia-Asia)

Jika air terjun lebih sesuai dengan selera anda, maka Air Terjun Chemerong adalah tempat yang harus dikunjungi! Terletak hanya 27 kilometer dari Hutan Tropika Chemerong, lanskap semula jadi setinggi 370 meter ini adalah pemandangan yang mengagumkan untuk pendaki dan pengembara.

Pemandangan sekitar adalah gabungan pohon yang berongga dan salah satu yang terbesar dari jenis Chengal yang diketahui.

Anda boleh mendaki kawasan ini menggunakan jejak Chemerong-Berembun-Langsir, atau jejak CBL, yang terletak di Hutan Simpan Chemerong. Pendaki, tidak kira tahap kemahiran mereka, dikehendaki mengupah pemandu di sana kerana keadaan bahaya, dan harus membayar yuran masuk RM2.00 ke air terjun.

Pihak pengurusan melarang pengembara mendaki jejak CBL semasa musim tengkujuh (akhir Oktober hingga pertengahan Mac) kerana hujan lebat.

Alamat: Hutan Simpan Pasir Raja, 23000, Dungun, Terengganu

Sungai Amazon Kecil

(Photo Credit: Trip Carte Asia)

Ingin merasai suasana Sungai Amazon tanpa perlu melancong ke seluruh dunia? Amazon Kecil, yang terletak di Terengganu, harus ada dalam senarai pendek anda.

Juga dikenali sebagai Sungai Berang, sungai ini menjadi tuan rumah kepada aktiviti kayak yang sesuai untuk keluarga! Hutan yang subur, hidupan liar yang berkeliaran, dan air yang mengalir perlahan menjadikan pengalaman kayak benar-benar tidak dapat dilupakan, dan ia juga sesuai untuk penunggang kayak pemula!

Alamat: 21800 Ajil, Terengganu, Malaysia

Kesimpulan

Kami juga telah membuat satu senarai lokasi dalam Edisi Kelantan, jika anda masih belum baca. 

Ikutilah kami di Facebook atau muat turun app Motorist, dan nantikan bahagian seterusnya, di mana kami akan meneroka lokasi-lokasi menawan dan (mungkin) tersembunyi di Malaysia. 

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!


Bacaan Tambahan: Tempat menarik yang anda mungkin tidak tahu untuk dilawat pada musim Raya ini (edisi Kelantan)

0 Comments