Cara-Cara Untuk Menghilangkan Bau Durian Dalam Kereta

Diterbikan oleh pada

Kita mungkin memanggil durian sebagai "raja buah," tetapi buah khas ini boleh menjadi kontroversi kerana aromanya.

Walaupun ada beberapa individu yang sangat menyukai baunya, ada pula yang menganggapnya sangat menjijikkan. Selain itu, bau durian ini terkenal kerana berkekalan lama selepas buahnya dimakan dan sisanya dibuang. Oleh itu, "raja buah" ini tidak dibenarkan di beberapa tempat seperti hotel, kereta sewa, lif dan juga pengangkutan awam.

Walaupun anda seorang peminat durian, mempunyai bau buah ini berkekalan dalam kereta anda selama berhari-hari atau berminggu-minggu adalah tidak diingini. Jadi, berikut adalah beberapa langkah untuk mengurangkan dan menghilangkan bau tersebut!

Penapis Udara Dalam Kereta

Menurunkan tingkap ketika memandu juga merupakan kaedah yang berkesan untuk menyirkulasi udara di dalam kabin, membenarkan udara segar beredar dan membawa pergi sebahagian besar bau yang berlarutan. 

Jika menjadi terlalu panas, cuba tukar mod penyejukan udara untuk menarik udara luar daripada mengedarkan udara dalaman.

Barang Rumah Tangga

Dua kaedah biasa melibatkan penempatan arang atau setengah loaf roti di dalam kereta yang terparkir dengan pintu dan tingkap ditutup rapat. Kononnya, barang-barang ini secara perlahan menyerap bau dalam kereta, membantu mengembalikan udara ke keadaan sebelumnya. Sila cuba dan amati hasilnya!

Pemusnah Bau

Sebelum membuat pembelian, penting untuk memahami perbezaan antara pemusnah bau sebenar dan pengharum udara biasa. Pengharum udara hanya mengaburkan atau menutupi bau dengan memperkenalkan aroma yang kuat dan segar yang mengalih perhatian dari bau itu sendiri. Namun, bau durian cenderung sangat kuat, dan hanya mengaburkannya mungkin tidak terlalu berkesan.

Pemusnah bau, sebaliknya, tidak hanya mengaburkan tetapi juga mengandungi bahan-bahan yang aktif untuk menghilangkan bau yang tidak enak. Dengan kata lain, pemusnah bau menangani punca masalah daripada sekadar mengaburkan gejala.

Pembersihan Profesional

Jika anda dapati kaedah-kaedah di atas tidak mencukupi untuk kereta anda, pilihan yang paling komprehensif adalah dengan membersihkan kereta anda secara profesional. Walaupun ini mungkin pilihan yang paling mahal, ia menawarkan nilai yang terbaik. 

Pembersih profesional telah dilatih, berpengalaman, dan dilengkapi dengan teknologi terkini dan penyelesaian khas yang mungkin tidak terdapat dengan mudah di kedai-kedai runcit. Mereka dapat secara efektif menghilangkan bau yang paling degil dari mana-mana kereta.

Ambil kira keparahan masalah bau dan sumber yang anda bersedia untuk mengalokasikan untuk menyelesaikan masalah ini. Sila cuba semua pilihan ini untuk menentukan langkah terbaik untuk anda!

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!


Bacaan Tambahan: Cara Mengekalkan Enjin dan Tayar Anda dalam Keadaan baik!

0 Comments