Tesla Melancarkan Model 3 Highland yang Telah Dinaiktaraf

Diterbikan oleh pada . Dikemas kini pada 11 Sep 2023
Tesla telah mengemaskini kereta sedan flagship mereka, Model S, beberapa kali sejak dilancarkan lebih dari satu dekad yang lalu. Mereka kini memberikan perlakuan yang sama kepada Model 3, model asas mereka, dengan kemas kini terkini yang diberi nama 'Highland'.

Kerana ini adalah kemas kini pertengahan hayat (mid-cycle refresh) dan bukan sebuah kereta yang benar-benar baharu, jangan harapkan perubahan menyeluruh pada struktur asas dan mekanikal kenderaan. Walaupun begitu, pembeli tidak sepatutnya meremehkan perubahan yang dilakukan pada Model 3 dalam kemas kini ini, kerana beberapa penambahbaikan dan tambahan adalah agak signifikan.

Perubahan yang paling ketara berbanding kereta asal adalah reka bentuk hadapan yang telah diubahsuai. Dan perubahan ini bukanlah semata-mata untuk tujuan kosmetik - lampu hadapan yang licin dan bumper baharu menjadikan kereta ini lebih aerodinamik berkesan daripada sebelum ini.

Terdapat juga perubahan dalam kabin. Penambahan baru menampilkan reka bentuk yang premium dan elegan dengan gaya minimalis yang bersih. Bagi meningkatkan pengalaman memandu, Tesla telah memasukkan beberapa ciri baru, termasuk pencahayaan suasana, tempat duduk berpenghawa, dan skrin sentuh pusat yang luas sebesar 15.4 inci.

Penumpang juga mendapat skrin kedua sebesar 8 inci di baris kedua untuk akses yang mudah kepada kawalan iklim dan pilihan hiburan.

Secara mekanikal, Tesla tidak perlu membuat sebarang perubahan keras. Dengan peningkatan kecekapan di tempat lain, Model 3 Highland mampu melakukan perjalanan yang lebih jauh dengan sekali cas, dengan Tesla menjangkakan jarak sehingga 629 kilometer. Ia juga mampu mencapai kelajuan 0 hingga 100 kilometer/jam dalam masa hanya 4.4 saat.

Tempahan untuk Model 3 Highland kini dibuka, dengan tarikh penghantaran yang dijangka pada akhir tahun 2023, dan harga bermula dari RM189,000. Pelanggan di Malaysia boleh memilih dari dua varian Model 3: Model 3 (Pandu roda belakang) dan Model 3 Long Range.

Dapatkan penilaian percuma untuk kereta anda: https://bit.ly/Hassle-Free-Valuation


Bacaan Tambahan: Cara Mengekalkan Enjin dan Tayar Anda dalam Keadaan baik!

0 Comments