Hyundai Menambah Varian Ioniq 6 Lite dan Plus ke Pasaran Malaysia

Diterbikan oleh pada . Dikemas kini pada 3 Oct 2023

Hyundai-Sime Darby Motors (HSDM) memperluaskan penawarannya di Malaysia dengan memperkenalkan dua varian baru bagi Ioniq 6, iaitu Ioniq 6 Lite dan Ioniq 6 Plus. Tambahan ini menyertai varian Max RWD dan Max AWD yang diperkenalkan pada bulan Julai yang lalu, memberikan lebih banyak pilihan kepada pelanggan Malaysia dalam jajaran Ioniq 6.

Varian baru Lite dan Plus dari Ioniq 6 dilengkapi dengan konfigurasi single-motor rear-wheel-drive (RWD). Kedua-dua model ini menggunakan bateri polimer litium-ion 53 kWh yang dipadankan dengan motor 111 kW, memberikan tork 350 Nm yang sama dengan Max RWD. Hasilnya, kedua-dua varian Lite dan Plus mampu memecut dari 0 hingga 100 km/jam dalam hanya 8.8 saat.

Dari segi jarak, varian-varian ini mampu melalui jarak 429 km mengikut kitaran ketat WLTP. Berkat senibina 800-volt mereka, yang berkongsi dengan varian Max, Ioniq 6 Lite dan Plus boleh dicas dari 10% hingga 80% hanya dalam masa 18 minit dengan kuasa maksimum 350 kW DC. Walaupun menggunakan pengecas yang kurang kuat, Lite dan Plus mencapai masa pengecasan yang berkesan iaitu dari 10% hingga 80% dalam masa 58 minit pada 50 kW DC dan cas penuh dari 0% hingga 100% dalam 5.5 jam pada 11 kW AC.

Kedua-dua varian Lite dan Plus dilengkapi dengan pelbagai ciri seperti tujuh bantal keselamatan (termasuk bantal udara depan-tengah), Lane Keeping Assist, Forward Collision-Avoidance Assist, Smart Cruise Control dengan Stop & Go, kemampuan Vehicle-to-Load (V2L), dua skrin 12.3-inci, keserasian Android Auto dan Apple CarPlay, pencahayaan ambient 64 warna, pengecas telefon tanpa wayar, dan pintu belakang elektrik.

Jajaran Ioniq 6 di Malaysia kini bermula pada harga RM219,888 untuk varian Lite RWD, manakala varian Plus RWD dijual pada harga RM249,888.

Semua harga adalah on-the-road sebelum insurans dan termasuk waranti bateri lapan tahun/160,000 km. Dengan tambahan RM10,000, pelanggan boleh menaik taraf waranti kenderaan standard kepada lima tahun/100,000 km, yang juga termasuk tiga tahun/50,000 km servis percuma. Tambahan pula, 30 pemilik pertama akan menerima keahlian percuma Shell Recharge Gold selama satu tahun semasa penghantaran kenderaan.

Pelanggan yang berminat dengan Ioniq 6 boleh membuat tempahan di pusat jualan Hyundai yang sah di seluruh negara atau melalui platform tempahan dalam talian. Varian Lite dan Plus boleh didapati dalam lima warna badan yang sama dengan varian Max iaitu Abyss Black Pearl, Nocturne Grey Matte, Biophilic Blue Pearl, Dive Blue Solid, dan Gravity Gold Matte. Penghantaran bagi Ioniq 6 Lite dan Plus dijadualkan bermula pada suku keempat tahun ini.

Ingin tahu nilai kereta anda sekarang? Klik disini untuk mendapakat pernilaian percuma. https://bit.ly/Hassle-Free-Valuation


Artikel original dan gambar diperolehi dari:
0 Comments