Apa yang Perlu Anda Lakukan Jika Kereta Anda Terbakar di Malaysia?

Diterbikan oleh pada . Dikemas kini pada 10 Feb 2022

Motorist Car Fire What Should You Do(Photo Credit: Unsplash)

Kebakaran kereta tidak boleh dipandang ringan. Jika tidak dikendalikan dengan betul, ia boleh membahayakan nyawa penumpang anda, serta orang-orang yang berkeliling.

Penyebab kebakaran kereta yang paling biasa adalah enjin terlalu panas atau kebocoran sistem bahan api. Jika anda pernah mendapati diri anda berada dalam situasi ini, perlulah anda bertindak dengan cepat untuk mengelakkan kecederaan dan kerosakan selanjutnya.

Ikuti langkah berikut sekiranya berlaku kebakaran kereta:

1) Berundur ke Tepi Jalan

Jika anda melihat asap hitam atau terhidu sesuatu yang terbakar, segera gunakkan lampu isyarat kereta anda dan berhenti di tepi jalan.

2) Matikan Enjin Anda

Langkah seterusnya ini penting kerana ia menghentikan aliran bahan api ke enjin anda. Kebakaran atau letupan besar boleh berlaku jika enjin anda tidak dimatikan.

3) Keluar dari Kenderaan anda dan Bergerak ke Jarak yang Selamat

Cepat keluar dari kenderaan dan bergerak ke jarak selamat dari kenderaan anda. Elakkan daripada merampas barang peribadi kerana kebakaran tidak dapat diramalkan dan ada kemungkinan ia boleh merebak dengan cepat.

4) Hubungi Para Bomba (999) untuk Bantuan

Hubungi bomba atau polis dengan pantas untuk mendapatkan bantuan sebaik sahaja anda berada di lokasi yang selamat. Mereka akan mempunyai peralatan yang diperlukan untuk memadamkan kebakaran jika ia tidak terkawal.

(Pilihan) 5. Cuba Padamkan Api dengan Alat Pemadam Api

Jika api belum merebak dan masih terkawal, anda boleh cuba memadamkannya sendiri, dengan syarat anda mempunyai alat pemadam api yang tersedia.

Walau bagaimanapun, jika api datang dari tangki bahan api anda, jangan cuba memadamkannya. Sebaliknya, anda harus mencapai jarak yang selamat secepat mungkin. Tangki bahan api yang terbakar boleh meletup tanpa notis.


Apabila menghadapi kebakaran kereta, ia sangat penting untuk bertenang. Keselamatan peribadi adalah yang paling penting—ingat, kereta dan barang peribadi boleh diganti, tetapi nyawa tidak boleh.

Kami berharap petua ini berguna. Ingatlah untuk memandu dengan berhati-hati dan kekal selamat di jalan raya!


Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!


Bacaan Tambahan: How to Protect Your Car From Flash Floods

0 Comments