Set Facelift Hyundai Santa Fe 2023 Untuk Malaysia, Disahkan CKD

Diterbikan oleh pada

Sime Darby Hyundai Integrated Sdn Bhd (SDHI) dan Inokom Corporation Sdn Bhd secara rasmi menandatangani perjanjian untuk memulakan pengeluaran besar-besaran model Santa Fe dikemas kini yang ditunggu-tunggu. Perkongsian ini merupakan satu peristiwa penting dalam dedikasi bersama mereka untuk memperkukuh industri automotif tempatan dan memberikan nilai yang luar biasa kepada pengguna.


Santa Fe yang direka bentuk semula telah mengalami perubahan luaran yang ketara, menampilkan reka bentuk yang anggun dan kontemporari. Bahagian hadapan kenderaan mempamerkan integrasi lampu depan yang lebih lancar dengan gril, menghasilkan penampilan yang lebih bersih dan halus. Terutama yang patut diberi perhatian ialah lampu berjalan siang hari, yang kini memaparkan tandatangan berbentuk T yang tersendiri, menyumbang kepada estetika moden model.

Bampar hadapan juga telah diberikan rupa yang segar, dipertingkatkan dengan trim perak satin teguh yang memberikan suasana lasak yang sedia di luar jalan raya, memperkukuh kehadiran kenderaan yang memerintah. Terutamanya, model facelift ini tidak menggunakan lampu kabus pada bampar bawah, menyelaraskan reka bentuk keseluruhan.

Satu aspek yang menarik dari Santa Fe facelift ialah peralihan kepada platform baharu. Model itu telah beralih daripada platform Y7 sebelum ini kepada seni bina N3 yang canggih, platform yang dikongsi dengan Santa Fe generasi kelima yang serba baharu. Peralihan ini telah membawa kepada sedikit pelarasan dalam dimensi kenderaan, menjadikan model facelift 2023 15mm lebih panjang, 10mm lebih lebar dan 5mm lebih tinggi sambil mengekalkan jarak roda yang sama.

Penggunaan platform N3 baharu juga telah memperkenalkan sistem anjakan demi wayar, menghasilkan konsol tengah yang direka bentuk semula. Penghapusan pautan mekanikal telah mencipta ruang storan tambahan di bawah konsol dan memuatkan pelbagai butang kawalan dengan lancar, termasuk pemilih mod rupa bumi.Walaupun pilihan powertrain khusus untuk pasaran Malaysia belum disahkan secara rasmi, platform N3 baharu menawarkan potensi alternatif mesra alam seperti hibrid dan plug-in hybrid powertrains. Dijangkakan bahawa model facelift mungkin datang dengan kenaikan harga, sejajar dengan aliran ekonomi semasa.


Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!


Bacaan Tambahan: Honda Civic Type R 2023 Dilancarkan Di Malaysia – RM399,9000 Comments