Harga Kereta Malaysia Dijangka Meningkat dengan Pelancaran SST

Diterbikan oleh pada . Dikemas kini pada 15 Feb 2022

Motorist Malaysia Car Prices Sst
(Kredit Foto: Shutterstock)

Harga kereta Malaysia dijangka meningkat sebaik sahaja Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST) baharu bermula pada September 2018.

Pengedar perdagangan auto terkemuka Malaysia Sime Darby Berhad berkata ia menjangkakan harga kenderaan meningkat berikutan pelaksanaan SST.

SST diperkenalkan oleh kerajaan Malaysia bagi menggantikan cukai barangan dan perkhidmatan (GST) yang tidak popular. Di bawah skim cukai SST baharu, barangan akan dikenakan cukai tambahan 5 hingga 10%, manakala perkhidmatan akan dikenakan cukai 6%.

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif syarikat itu Jeffri Salim Davidson, beliau meramalkan keseluruhan industri automotif di Malaysia akan sedikit lemah dalam beberapa bulan akan datang sebelum kembali normal.

"Ia akan menjadi perlahan pada suku hadapan, tetapi akhirnya, pasaran akan mencapai keseimbangan," kata Davidson dalam satu kenyataan.

Sime Darby kini mengedarkan beberapa jenama kereta mewah di Malaysia, seperti BMW, Jaguar, Land Rover dan Porsche. Syarikat itu juga menawarkan lebih banyak kenderaan mampu milik, seperti Ford, Mini, dan Hyundai.

Ketua Pegawai Kewangan Sime Darby Motors Nik Muhammad Hanafi Nik Abdullah juga mengulas bahawa syarikat itu akan mencari cara untuk menyerap kos, atau menurunkannya kepada pelanggan.

“Ia perlu bergantung kepada pemain lain dalam pasaran dan model tertentu [kereta],” tambah Nik Muhammad.

GST telah dimansuhkan secara efektif pada 1 Jun 2018. Pelanggan mempunyai masa sehingga esok, 1 September, untuk menikmati cuti cukai selama tiga bulan sebelum SST bermula

Adakah SST baharu akan menjejaskan keputusan anda untuk membeli kenderaan baharu? Beritahu kami dalam ulasan di bawah.

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!


Bacaan Tambahan: Google Maps vs Waze: Which is Better?

0 Comments