Honda CR-V Generasi Keenam: Tersedia Dengan Gril Pengatup Aktif

Diterbikan oleh pada

Semasa pelancaran terkini Honda CR-V yang baru di Malaysia, terdapat satu ciri yang menarik selain dari tempat duduk penstabil badan: jentera kipas aktif.

Sejak 2017, Honda telah menyepadukan jentera kipas aktif ke dalam model-model seperti Odyssey. Mekanisme ini bertujuan untuk mengoptimumkan aerodinamik dengan menggunakan alur untuk menguruskan aliran udara melalui jentera kipas, mengarahkannya kepada sistem penyejukan dan ruang enjin.

Jentera kipas aktif ini diletakkan di hadapan penyejat radiator dan terdiri daripada bilah motor yang boleh diubahsuai untuk membenarkan atau menghalang aliran udara. Dikawal oleh modul kawalan enjin kereta, bilah-bilah ini boleh digerakkan ke pelbagai posisi, dari sepenuhnya terbuka hingga sepenuhnya tertutup, selaras dengan keperluan udara penyejukan untuk kondenser dan radiator.

Apabila penyejukan enjin memerlukan aliran udara, alur-alur terbuka; sebaliknya, ia ditutup apabila aliran udara tidak diperlukan. Konfigurasi yang boleh disesuaikan ini secara signifikan mengurangkan rintangan aerodinamik, memberikan kelebihan dari segi kecekapan bahan api dan penurunan pelepasan. Dengan bilah-bilah itu sepenuhnya tertutup, terdapat potensi pengurangan 2% dalam pelepasan CO2.

Selain itu, sistem ini memberi keutamaan untuk mengekalkan bilah-bilah tertutup semasa mulai sejuk, mempercepatkan capaian suhu operasi yang paling berkesan oleh enjin dan memberikan penambahbaikan 0.3% dalam kecekapan bahan api.

Artikel original dan gambar diperolehi dari:

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!

Muat turun Motorist App sekarang. Direka oleh pemandu untuk pemandu, aplikasi semua-dalam-satu ini membolehkan anda menerima kemas kini trafik dan suapan terkini daripada kamera trafik langsung, harga petrol yang dikemas kini dan akses pantas kepada rangkaian penuh perkhidmatan berkaitan kenderaan kami.Bacaan Tambahan: Kadar Letak Kereta Malaysia’s Mall 2023: Bahagian 1

0 Comments