Chery Malaysia Akan Memperkenalkan Kereta Elektrik Pertamanya Pada Mac

Diterbikan oleh pada

Chery Malaysia sedang bersiap sedia untuk melancarkan kenderaan elektrik (EV) pertamanya, iaitu kenderaan utiliti sukan elektrik Omoda E5 (e-SUV), yang dijangka akan diperkenalkan pada bulan Mac. Perasmian rasmi dijangka akan berlaku sebelum atau semasa bulan Ramadan, tertakluk kepada penyelesaian rancangan pelancaran model tersebut.

Pengumuman ini bertepatan dengan pelancaran acara Chery Eco Run 2024 yang dijadualkan pada 7 Januari di Dataran Wawasan Putrajaya. Acara larian ini menawarkan kategori 5km dan 10km, dianjurkan oleh Jom Run dengan matlamat menarik lebih dari 3,000 peserta.

Omoda E5 memaparkan beberapa ciri utama:

  • Bateri fosfat besi litium blade dengan kapasiti 61kWh
  • Penggunaan tenaga pada 14.5/100km
  • Enjin tiga dalam satu wayar rata tunggal dengan konfigurasi dua roda (2WD), memberikan 201hp dan tork 340Nm
  • Percepatan dari 0 hingga 100 km/j dalam masa 7.6 saat
  • Jarak perjalanan 430km dengan penggunaan tenaga rendah (15 kWh/100 km)
  • Teknologi Vehicle-to-load (V2L) yang mampu melakukan pelepasan luaran pada 3.3kW
  • Pengisian bateri 30-80% dalam masa 30 minit melalui teknologi pengisian pantas DC 80 kW/jam (pengisian AC pada 9.9 kW/jam)
  • Advanced Driver Assistance System (ADAS) dengan tujuh belas fungsi, termasuk pemantauan titik buta, amaran undur, dan pengereman kecemasan automatik

Omoda E5 membanggakan reka bentuk luaran bergaya silang, menampilkan badan yang licin dan penampilan hadapan yang futuristik. Ia dijangkakan akan ditawarkan dalam sekurang-kurangnya tujuh warna luaran dan tiga pilihan reka bentuk padanan warna dalaman.

Julat harga yang dijangka bagi Omoda E5 adalah antara RM150,000 hingga RM160,000, meletakkannya dalam persaingan yang kompetitif dalam pasaran EV di Malaysia.

Artikel original dan gambar diperolehi dari:

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!

Muat turun Motorist App sekarang. Direka oleh pemandu untuk pemandu, aplikasi semua-dalam-satu ini membolehkan anda menerima kemas kini trafik dan suapan terkini daripada kamera trafik langsung, harga petrol yang dikemas kini dan akses pantas kepada rangkaian penuh perkhidmatan berkaitan kenderaan kami.Bacaan Tambahan: Kadar Letak Kereta Malaysia’s Mall 2023: Bahagian 1

0 Comments