Motorist mewujudkan Puan Angela Poh sebagai Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif syarikat

Diterbikan oleh pada

SINGAPURA, [6 Mac 2024] – Motorist, seorang pemimpin dalam penyelesaian teknologi automotif, telah menyumbang kepada pemberdayaan wanita dalam sektor digital yang semakin penting di Singapura dengan melantik Puan Angela Poh sebagai Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif syarikat, berkuat kuasa mulai 1 Mac 2024.

Dengan sambutan Hari Wanita Sedunia pada 8 Mac, kenaikan pangkat seorang eksekutif wanita yang berkebolehan dalam sebuah syarikat Singapura yang pesat berkembang adalah tepat dan positif. Ini menunjukkan bagaimana wanita sedang maju dalam kerjaya pilihan mereka, di samping semua pencapaian lain mereka sebagai rakan sejati lelaki dalam unit keluarga, kumpulan masyarakat, dan masyarakat secara keseluruhan.

Pelantikan Puan Poh ke jawatan pengurusan atasan kedua Motorist juga selari dengan Kertas Putih Pembangunan Wanita Singapura, yang menyeru agar tempat kerja kita mencerminkan nilai-nilai masyarakat negara kita iaitu keadilan, inklusiviti, dan kemajuan. Puan Poh kini bergabung dengan golongan wanita di Singapura yang memegang peranan kepimpinan - 13.1% daripada syarikat Singapura pada tahun 2021 dipimpin oleh seorang ketua pegawai eksekutif wanita, yang merupakan bahagian terbesar secara global, menurut laporan Deloitte.

Puan Poh telah menjadi Ketua Pegawai Kewangan yang mengurus aliran pendapatan Motorist, yang terdapat dalam senarai 100 syarikat yang paling pesat berkembang di Singapura (berdasarkan pertumbuhan pendapatan dari tahun 2019 hingga 2022) yang disusun oleh The Straits Times dan firma penyelidikan global berpusat di Jerman, Statista. Motorist telah berada dalam senarai tersebut selama tiga tahun berturut-turut.

Startup digital yang berjaya ini kini beroperasi di Singapura (ibu pejabat), Malaysia, Thailand, dan Vietnam.

Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif Motorist, Puan Angela Poh, berkata: “Saya sangat teruja dengan peranan baru saya sebagai Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif Motorist dan akan menggunakan peluang ini sebaik mungkin. Sebagai pembantu Motorist baru syarikat, saya akan melakukan yang terbaik bersama-sama dengan semua rakan sekerja saya untuk memajukan perniagaan ini, tidak hanya di Singapura di mana semuanya bermula sembilan tahun lalu, tetapi juga di pasaran ASEAN lain.”

Ketua Pegawai Eksekutif Motorist, Encik Damian Sia, menambah: “Kenaikan pangkat yang telah diperoleh oleh Angela akan membolehkan saya untuk memberi lebih tumpuan kepada pengembangan serantau Motorist. Kami bertujuan untuk membawa aplikasi super dan perkhidmatan automotif kami yang komprehensif ke enam lagi negara menjelang 2026, bermula dengan Filipina.”

Sebelum menyertai Motorist, Puan Poh berkhidmat dengan American Express selama lebih dari 15 tahun. Peranan terakhir beliau di sana adalah dalam pembangunan perniagaan, mengawasi pembayaran komersial serantau. Beliau mempunyai ijazah sarjana dalam perdagangan dari Murdoch University di Australia. Puan Poh berkahwin dan mempunyai dua anak.

Matlamat Motorist jelas: untuk menjadi daya pendorong dalam mengubah pengalaman automotif secara global. Dengan penilaian semasa sebanyak $60 juta USD, dan dengan matlamat untuk meningkatkan perniagaan pembiayaan, Motorist tidak hanya berkembang; ia sedang berkembang untuk memenuhi dan melebihi keperluan dinamik pasaran automotif.

Kontak Media:

Marketing Communications & PR Manager

Danny Ng

[email protected]

+65 8208 9662

+60 19 612 8060

0 Comments