Pihak Berkuasa Perak Merampas Kereta Mewah Bernilai RM10.4 Juta Atas Duti Tidak Dibayar

Diterbikan oleh pada

Jabatan Kastam Perak baru-baru ini mendedahkan rampasan 28 kenderaan mewah, bernilai RM10.4 juta, dalam tempoh dua bulan awal tahun ini. Pengarah negeri Abdul Ghafar Mohamad mendedahkan bahawa operasi penguatkuasaan telah dijalankan di 12 lokasi merentasi Perak dan Selangor, yang mengakibatkan rampasan kenderaan mewah termasuk model Porsche, Lamborghini, dan Mercedes-Benz.

Selain itu, Ghafar menyatakan, "Kastam Perak menangkap 11 individu berusia antara 40 hingga 50 tahun, yang disyaki sebagai pemilik kenderaan dan syarikat yang terlibat, untuk memudahkan siasatan lanjut." Kesalahan merangkumi pelanggaran peraturan pelepasan cukai dan cukai, menyimpan kenderaan mewah di kawasan tidak berlesen, dan mengekalkan pendaftaran kenderaan di semenanjung selama lebih dari 90 hari selepas pendaftaran di Langkawi.

Dalam siasatan berterusan, Ghafar menunjukkan bahawa jabatan sedang menilai kewujudan permit import yang dimiliki oleh pihak-pihak yang terlibat. Beliau menekankan keseriusan penyeludupan, dengan menekankan kesannya yang merugikan terhadap pendapatan negara, keselamatan, dan kesejahteraan rakyat.

Artikel original dan gambar diperolehi dari:

0 Comments