95% dari Saman Pemanduan Melampaui Had Kelajuan di Malaysia adalah antara 130km/j hingga 170km/j.

Diterbikan oleh pada . Dikemas kini pada 15 Apr 2024

Mengapa kamera laju pergi ke terapi? Kerana ia tidak dapat berhenti berkelip kembali kepada semua kali ia menangkap orang "melaju" melalui kehidupan!

Di tengah-tengah perayaan Hari Raya Aidilfitri 2024, satu pengakuan mengejutkan muncul: Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) telah mendedahkan 16,142 kes melampaui had laju sejak pelancaran operasi khas pada 1 April, mendedahkan satu kebimbangan keselamatan jalan yang mendesak.

Sejak pelancaran operasi khas Hari Raya Aidilfitri 2024 pada 1 April, Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) telah mengesan 16,142 kes melampaui had laju melalui kamera Sistem Kesedaran Automatik Keselamatan. Datuk Lokman Jamaan, pengarah penguatkuasaan kanan JPJ, menyatakan bahawa 95 peratus ketidakpatuhan ini melibatkan pemandu melebihi had laju antara 130 km/jam hingga 170 km/jam, dengan lima peratus yang melebihi 170 km/jam.

Menyatakan kebimbangan terhadap statistik ini, Lokman menekankan peranan penting pemandu dalam menjaga keselamatan mereka sendiri dan juga pengguna jalan lain dengan mematuhi had laju yang ditetapkan. "Pemandu perlu memberi keutamaan kepada keselamatan dengan mematuhi had laju," katanya semasa sidang akhbar di majlis Operasi Motosikal Bersepadu di Meru Raya.

Menekankan kesan potensi pemanduan bertanggungjawab dalam mengurangkan kemalangan dan kematian, Lokman menyoroti keperluan untuk sentiasa berwaspada, terutamanya semasa musim perayaan. Beliau juga mendedahkan bahawa semasa Operasi Motosikal Khas kebangsaan dari 1 hingga 6 April, JPJ telah mengeluarkan 26,313 notis kepada pengguna jalan untuk pelbagai pelanggaran undang-undang dan peraturan trafik.

Selain itu, sebagai sebahagian daripada operasi ini, 1,464 motosikal telah dirampas kerana tidak mematuhi peraturan.

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!

Muat turun Motorist App sekarang. Direka oleh pemandu untuk pemandu, aplikasi semua-dalam-satu ini membolehkan anda menerima kemas kini trafik dan suapan terkini daripada kamera trafik langsung, harga petrol yang dikemas kini dan akses pantas kepada rangkaian penuh perkhidmatan berkaitan kenderaan kami.Bacaan Tambahan: Enam juta pengguna jalan akan mendapat manfaat daripada program cukai jalan percuma bernilai RM150 juta oleh BJAK.

0 Comments