Michelin Malaysia; semua tayar kami bersedia untuk EV

Diterbikan oleh pada
Michelin Malaysia telah menegaskan komitmennya kepada pasaran dengan memastikan bahawa semua tayar dalam rangkaian produknya sesuai dengan kenderaan elektrik (EV). 

Jaminan ini bermakna bahawa mana-mana tayar Michelin boleh digunakan dengan lancar pada EV tanpa menghadapi sebarang masalah keserasian.

Mengapa ini penting? Kenderaan elektrik cenderung lebih berat berbanding kenderaan enjin pembakaran dalam (ICE) tradisional, menyebabkan tayar mengalami pelbagai jenis tekanan. Penambahan berat memerlukan tayar yang cukup kukuh untuk menahan pelbagai daya yang dilakukan ke atasnya, walaupun ketika kenderaan berhenti.

Selain itu, EV dikenali dengan keupayaan pemecutan yang lebih kuat, yang menyebabkan lebih cepatnya haus dan robekan tayar.

Dengan permintaan terhadap EV terus meningkat, Michelin telah mengambil langkah proaktif untuk meyakinkan pasaran bahawa tayarnya sentiasa bersedia untuk EV, dengan memanfaatkan teknologi tayar yang tersendiri untuk menawarkan cadangan yang paling berkesan dari segi kos.

Pengesahan ini bukanlah perkara baru bagi Michelin; pengeluar tayar ini mempunyai sejarah kecemerlangan yang mapan dalam memenuhi tuntutan prestasi yang ketat bagi EV. Ini termasuk rintangan bergulir, ketahanan jangka panjang, kapasiti muatan, dan operasi yang senyap. Akibatnya, tayar Michelin memberikan kepada pemilik EV campuran prestasi, ketahanan, dan nilai yang ideal.

Prestasi mengagumkan Michelin pada tahun 2023 telah menyaksikan pendapatan operasinya melonjak ke jumlah US$3.85 bilion yang mencatatkan rekod. Secara ketara, sebahagian besar daripada jumlah ini, sepertiga secara tepat, dialokasikan kepada penyelidikan dan pembangunan tayar mereka.

Di Malaysia, trend menumpukan kepada tayar Michelin yang mengukur 18 inci dan lebih besar dalam segmen Kereta Penumpang, satu keutamaan yang telah mengalami peningkatan dua kali ganda yang luar biasa dalam tempoh lima tahun kebelakangan ini. Lonjakan ini disumbangkan oleh populariti yang semakin meningkat bagi SUV di pasaran automotif Malaysia.

Sebagai tindak balas terhadap popularitinya yang semakin meningkat di pasaran Malaysia, Michelin telah memperluas kehadirannya secara ketara, kini dengan 211 lokasi di seluruh Malaysia melalui penambahan Pusat Pakar dan saluran pengedaran mereka. Selain itu, syarikat itu telah mengukuhkan komitmennya kepada komuniti pemandu motosikal Malaysia dengan memperkenalkan tiga model baru, yang dijelaskan di sini. Selanjutnya, Michelin telah membervariasi penawarannya dengan memperkenalkan rangkaian tayarnya untuk basikal, Velo.

Selaras dengan pendekatan menyeluruh Michelin yang berteraskan kelestarian, dengan Orang, Keuntungan, dan Planet sebagai prinsip panduan yang akan dicapai menjelang 2030, syarikat ini tetap kukuh dalam memastikan setiap inovasi produknya bersifat menitikberatkan kepentingan orang, mencipta nilai, dan berkelanjutan pada tahun 2024.

Artikel original dan gambar diperolehi dari:

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!

Muat turun Motorist App sekarang. Direka oleh pemandu untuk pemandu, aplikasi semua-dalam-satu ini membolehkan anda menerima kemas kini trafik dan suapan terkini daripada kamera trafik langsung, harga petrol yang dikemas kini dan akses pantas kepada rangkaian penuh perkhidmatan berkaitan kenderaan kami.


Bacaan Tambahan: Proton X70; satu SUV Malaysia melangkah ke hadapan

0 Comments