Lampu dalam perjalanan! jalan gelap di Johor Bahru akan mendapat lampu jalan

Diterbikan oleh pada

Johor Bahru, 25 Jun 2024: Berikutan kebimbangan keselamatan akibat penglihatan yang buruk, satu penambahbaikan yang telah lama dinantikan akan datang ke Lebuhraya Pasir Gudang. Menteri Besar Johor, Datuk Onn Hafiz Ghazi, mengumumkan pemasangan lampu jalan di sepanjang kawasan gelap lebuh raya FT17.

Berita ini datang selepas kemalangan baru-baru ini di jalan tersebut, yang dipercayai disebabkan oleh kekurangan penglihatan. Video yang dikongsi oleh Datuk Onn Hafiz di media sosial menunjukkan perlanggaran antara sebuah kereta dan sebuah motosikal, menyoroti bahaya yang ditimbulkan oleh lebuh raya yang tidak diterangi.

Pemandu boleh menarik nafas lega apabila Majlis Bandaraya Johor Bahru (MBJB) dijangka memulakan pemasangan 170 lampu jalan di sepanjang lebuh raya dari KM2.6 hingga KM9.4. Pemasangan ini dijadualkan bermula pada September 2024, menawarkan penambahbaikan yang sangat diperlukan untuk perjalanan waktu malam.

Inisiatif ini adalah sebahagian daripada pelan yang lebih besar untuk Lebuhraya Pasir Gudang. Jalan tersebut termasuk dalam Fasa 3 projek pelebaran, yang kini sedang dikaji oleh Kementerian Kewangan. Pembinaan untuk pelebaran dijangka bermula pada awal 2025 di bawah Kementerian Kerja Raya.

Penambahan lampu jalan adalah langkah penting ke arah meningkatkan keselamatan bagi pemandu dan penunggang motosikal yang menggunakan lebuh raya pada waktu malam. Projek ini menunjukkan komitmen kerajaan negeri Johor untuk memperbaiki infrastruktur dan memastikan kesejahteraan rakyatnya.

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!

Muat turun Motorist App sekarang. Direka oleh pemandu untuk pemandu, aplikasi semua-dalam-satu ini membolehkan anda menerima kemas kini trafik dan suapan terkini daripada kamera trafik langsung, harga petrol yang dikemas kini dan akses pantas kepada rangkaian penuh perkhidmatan berkaitan kenderaan kami.


Bacaan Tambahan: Car Hacks for Busy Parents: Keeping the Kids Entertained on Long Drives

0 Comments