Dasar Baharu mengenai Tingkap Berwarna Membolehkan Cermin Depan dan Tingkap Belakang Gelap Sepenuhnya

Diterbikan oleh pada . Dikemas kini pada 15 Feb 2022

malaysia tinted windows(Kredit Foto: The Star)

Mengikut peraturan baharu, pemandu kenderaan kini boleh mewarna cermin depan dan tingkap penumpang segelap yang mereka mahukan.

Menteri Pengangkutan Anthony Loke berkata perubahan ini adalah tindak balas kepada permintaan daripada pemandu yang mahu tingkap gelap menghalang matahari dan haba dari bahagian dalam kereta mereka.

Perubahan baharu ini adalah selaras dengan Peraturan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengenai pemasangan bahan kaca keselamatan pada kenderaan (Peraturan PBB No. 43). Tetapi cermin depan, pemandu dan tingkap sisi penumpang hadapan masih perlu kekal telus. Atas sebab keselamatan, tingkap ini mesti membenarkan tahap cahaya 70% dan 50% untuk menembus cermin.

Menteri Low berkata, "kami tidak akan berkompromi dengan peraturan untuk mewarna tingkap di hadapan kenderaan."

Sebelum ini, tingkap kereta belakang perlu mengekalkan jarak penglihatan sekurang-kurangnya 30%. Mereka yang ingin mewarnakan semua tingkap mereka sepenuhnya atas sebab keselamatan dan kesihatan mesti mendapatkan kebenaran daripada pihak berkuasa.

Menteri Low menambah bahawa mereka yang ingin melakukannya atas sebab keselamatan akan dikenakan bayaran perkhidmatan RM50 bagi setiap permohonan. Sekiranya permohonan mereka diluluskan, mereka akan dikenakan bayaran RM5,000 untuk permit mewarna sepenuhnya semua cermin kereta mereka.

Beliau seterusnya berkata, "Setiap kelulusan akan berlangsung selama dua tahun, dan mereka perlu memohon semula setiap kali," dan berkata bahawa kelulusan itu akan ditentukan oleh jawatankuasa khas yang akan bermesyuarat setiap bulan, diketuai oleh Jabatan Pengangkutan Jalan. (RTD) director-general Datuk Seri Shaharuddin Khalid.

TJawatankuasa akan memeriksa setiap permohonan dan melakukan semakan silang dengan polis. Dengan cara itu, mereka boleh mengesahkan sama ada pemohon mempunyai rekod bersih dan tiada saman yang tidak dibayar. Walau bagaimanapun, mereka yang memohon untuk mempunyai tingkap berwarna sepenuhnya atas sebab kesihatan dikecualikan daripada caj.

Peraturan baharu itu akan berkuat kuasa pada hari Rabu (8 Mei), dan ia hanya terpakai kepada kenderaan persendirian, termasuk yang digunakan untuk perkhidmatan e-hailing.

Pegawai penguatkuasa JPJ akan memulakan pemeriksaan ke atas kenderaan di bawah peraturan baharu dalam tempoh tiga bulan.

Tuntut penilaian kereta percuma anda hari ini!


Bacaan Tambahan: Trading-In VS Selling Your Car in Malaysia: Pros & Cons

0 Comments