Bagaimana Anda Meningkatkan Nilai Kereta Anda?

Diterbikan oleh pada . Dikemas kini pada 16 Feb 2022

Motorist Malaysia Jual Kereta(Kredit Foto: Pexels)

Jadi, anda sedang berfikir untuk menjual kereta anda. Jelas sekali, anda mahukan nilai maksimum yang anda boleh dapatkan untuk kereta anda apabila anda menjualnya.

Walaupun kereta anda sudah ada anggaran kasar nilai berdasarkan jenama, model dan umurnya yang anda tidak boleh kawal, terdapat perkara lain yang boleh anda lakukan untuk mendapatkan nilai tertinggi bagi kereta anda.


1) Perbatuan

Motorist Malaysia Sell Car Malaysia(Kredit Foto: Pexels)

Satu aspek besar yang dilihat oleh pengedar dan pembeli kereta terpakai semasa memeriksa kereta ialah perbatuannya. Semakin banyak kereta telah dipakai, semakin besar kemungkinan ia memerlukan bayaran penyelenggaraan dan perkhidmatan yang lebih tinggi untuk memastikan ia dalam keadaan baik.

Jadi, ingatlah perkara itu apabila anda mempertimbangkan untuk memandu kereta anda untuk perjalanan singkat yang boleh dicapai dengan berjalan kaki sahaja.


2) Penyelenggaraan dan Servis

Motorist Malaysia Car Value(Kredit Foto: Pexels)

Dalam perkara pertama kami, kami telah mengemukakan perkara penyelenggaraan dan perkhidmatan, yang pastinya anda tidak boleh cuba mengambil bahagian. Walaupun ia mungkin membantu anda menjimatkan wang dalam masa terdekat, namun dalam jangka panjang, kereta anda mungkin tidak dapat berjalan dengan baik seperti yang sepatutnya. Ini mungkin menyebabkan anda membelanjakan wang untuk pembaikan yang mahal.

Anda juga harus memastikan tekanan tayar anda pada tahap yang disyorkan pengeluar kereta anda. Tayar yang ditiup dengan tidak betul boleh mengurangkan prestasi perbatuan gas sekitar 3%, dan apatah lagi, tekanan tayar yang tidak seimbang menjejaskan prestasi dan keselamatan juga.

Semasa menyelenggara dan menservis kereta anda, pastikan anda menyimpan semua rekodnya. Ini bermakna menyimpan semua resit dan invois anda untuk kereta anda dalam folder mudah. Dengan cara itu, apabila anda akhirnya menjual kereta anda, anda boleh meyakinkan pembeli bahawa anda tidak mengabaikan kesihatan dan keselamatan kereta anda semasa anda memilikinya.


3) Pembaikan

Motorist Malaysia Sell Car(Kredit Foto: Pexels)

Apabila kebanyakan, jika tidak semua pemandu membaiki kereta mereka selepas kerosakan teruk dialami, perkara yang sama tidak boleh dikatakan untuk kerosakan kosmetik kecil seperti benjolan dan kemek. Walaupun kerosakan sedemikian biasanya tidak menjejaskan prestasi kereta, ia selalunya menjejaskan harganya kerana kebanyakan pembeli kereta terpakai mahukan kereta dalam keadaan berhampiran bilik pameran.

Juga pastikan anda sentiasa memerhatikan lampu amaran pada papan pemuka dan memantaukan bunyian yang luar biasa dari kereta anda. Walaupun sangat mudah untuk mengabaikan tanda seperti itu, ia boleh membawa kepada masalah besar jika anda tidak menyelesaikan masalah-masah kecil.


4)  Pengubahsuaian

Motorist Malaysia car calculator(Kredit Foto: Pexels)

Walaupun anda mungkin telah mencurahkan banyak wang untuk mengubah suai kereta anda untuk menjadikannya "lebih baik", itu tidak secara automatik diterjemahkan kepada harga yang lebih tinggi untuk kereta anda.

Anda mungkin berbangga dengan tugas anda menurunkan kereta anda atau mengubah suspensi untuk menjadikan kereta itu lebih sporty, tetapi tidak semua orang akan melihatnya dengan cara yang sama. Kebanyakan pembeli kereta praktikal lebih suka kereta dalam keadaan stok berbanding kereta yang diubah suai kerana terdapat beberapa perkara yang perlu dibimbangkan.

Dengan mengambil kira itu, beberapa contoh pengubahsuaian yang akan menarik minat khalayak yang besar termasuk sistem hiburan yang dipertingkatkan dan keupayaan mengecas telefon.


5) Kecantikan Luaran

Motorist Malaysia car market value(Kredit Foto: Wonder How To)

Adakah anda masih ingat kilauan kereta anda ketika pertama kali anda melihatnya? Ok, lihat kereta anda sekarang. Jika terdapat perbezaan yang besar, sudah tiba masanya untuk anda melakukan sesuatu mengenainya. Wax kereta anda untuk melindungi catnya dan menjadikannya bersinar terang di bawah terik matahari Malaysia sekali lagi!

Apabila pembeli kereta melihat kereta anda buat kali pertama, perkara pertama yang mereka perhatikan ialah bahagian luar kereta itu. Tanggapan pertama yang baik tidak pernah menyakiti sesiapa pun, jadi memastikan bahawa kereta anda bersinar terang seperti berlian!


6) Basuh Kereta Anda

Motorist Malaysia car value check(Kredit Foto: Pexels)

Bercakap tentang membuat kesan yang baik, kereta yang kotor juga menjadi salah satu masalah besar bagi pembeli kereta. Pastikan anda sentiasa membersihkan bahagian dalam dan luar kereta anda. Anda boleh melakukannya secara sendiri atau membawanya ke tempat cuci kereta kejiranan terdekat anda.

Walaupun kereta yang kotor tidak semestinya menjejaskan nilai kertasnya, ia akan menjejaskan nilai mukanya kepada bakal pembeli kerana kebanyakan mereka mungkin melihatnya sebagai tanda kenderaan yang tidak diselenggara dengan baik.


7) Gunakan Motorist

Motorist Malaysia Sell Car Malaysia Bidding(Kredit Foto: MarTech Today)

Walaupun penggunaan perkhidmatan kami tidak bersemestinya meningkatkan nilai kereta anda, ia membantu anda untuk mendapatkan nilai terbaik daripada kereta anda. Motorist.my menghubungkan anda dengan rangkaian kami yang terdiri daripada hampir 500 pengedar kereta terpakai. Apa yang anda perlu lakukan adalah memberikan butiran kereta anda kepada kami, dan kami akan memberikan anda sebut harga percuma sepenuhnya untuk kereta anda tanpa sebarang ikatan.

Dengan kaedah kami, kami mencari harga terbaik untuk sesiapa yang ingin menjual kereta mereka di Malaysia. Kami telah berjaya berurusan dengan lebih 11,000 kenderaan bernilai lebih RM600,000,000, dengan ribuan pengguna yang berpuas hati untuk dipadankan. Mengapa tidak menjadi pelanggan kami seterusnya yang berpuas hati dengan mendapatkan nilai tertinggi untuk kereta anda?

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!


Bacaan Tambahan: What Should You Do If Your Car Is Caught in a Flash Flood?

0 Comments