6 Cara Murah untuk Menjadikan Kereta Lama Anda Nampak Baharu

Diterbikan oleh pada . Dikemas kini pada 16 Feb 2022

Motorist Malaysia Cheap Ways To Improve My Car(Kredit Foto: Pexels)

Dengan harga kereta yang tinggi di Malaysia, hanya beberapa antara kita yang benar-benar mampu untuk menukar kereta kita setiap beberapa tahun.

Jadi, kerana kita tidak boleh menaik taraf kepada kereta baharu, apakah perkara terbaik seterusnya? Nah, bagaimana pula dengan menjadikan kereta lama anda kelihatan baharu?

Bagi kebanyakan orang, ini mungkin bermakna peningkatan mahal yang melibatkan wang yang lebih baik dibelanjakan untuk bayaran muka untuk kereta baharu. Tetapi bagaimana jika saya memberitahu anda bahawa terdapat enam cara yang murah untuk mencapai matlamat anda memandu di dalam kereta yang kelihatan baharu?

Mustahil? Tidak, ia mudah sahaja. Bacalah senarai berikut!


1) Membaiki Kerosakan Badan Kecil

Motorist Malaysia Car Fix Repair(Kredit Foto: Pexels)

Mengabaikan penyok dan calar pada bampar kereta anda yang berlaku di tempat letak kereta yang sempit tidak akan membantu anda tetapkan kelihatan kereta anda. Tidak rugi membawa kereta anda ke bengkel dan mendapatkan sebut harga untuk pembaikan, terutamanya kerana calar dan kemek yang dalam boleh menyebabkan karatan dan badan yang kurang teguh untuk menahan kerosakan.

Untuk calar kecil, anda boleh mendapatkan pen pembaikan cat yang murah dan lakukan pembaikan sendiri.


2) Dapatkan Sarung Tempat Duduk

Motorist Malaysia Car Seat Covers(Kredit Foto: Pexels)

Tempat duduk kulit premium selalunya mengalami masalah haus dan lusuh yang lebih teruk akibat penggunaan berlebihan berbanding tempat duduk poliester yang lebih murah dan tahan lama. Memandangkan tempat duduk kereta baharu tidak murah, mengapa tidak pertimbangkan untuk mendapatkan sarung kerusi kereta?

Sarung tempat duduk sesuai untuk menutup sebarang kerosakan pada tempat duduk anda dan untuk mengelakkan sebarang kerosakan pada masa hadapan. Pemasangan selalunya hanya melibatkan menariknya ke atas tempat duduk kereta anda, menjadikannya mudah dipakai dan ditanggalkan untuk dicuci.


3) Tukar Tikar Lantai Anda

Motorist Malaysia Car Floor Mat(Kredit Foto: Car iD)

Tikar lantai mungkin adalah kawasan yang paling senang kotor di dalam kereta anda, memandangkan sifatnya menyerap segala yang kita pijak supaya kasut anda tidak mengotorkan kereta sebenar. Oleh itu, idea yang baik adalah untuk menukarnya apabila mereka menjadi sangat kotor sehingga tidak dapat digunakan lagi.

Tikar lantai yang paling biasa dan tahan lasak ialah tikar getah, yang sepatutnya dapat menahan penyalahgunaan dan acuan yang teruk yang disebabkan oleh kelembapan berlebihan yang tidak diserap. Menukar keseluruhan set tikar lantai dengan yang berkualiti baik akan hanya melibatkan beberapa ratus ringgit sahaja.


4) Bilah Pengelap Cermin Baharu

Motorist Malaysia Car Windscreen Wiper(Kredit Foto: Car From Japan)

Jika anda menetap di Malaysia, tentu anda tahu bahawa hujan lebat boleh datang secara kerap dan tiba-tiba. Hal ini boleh mengambil tol besar pada pengelap cermin kami yang lebih sering ditugaskan. Oleh itu, adalah penting untuk mereka dikekalkan dalam keadaan baik.

Apa yang boleh anda lakukan adalah membersihkan bilah pengelap anda dengan kain setiap minggu dan menggantikannya beberapa kali setahun. Jika anda memandu kereta lama, anda mungkin mendapati pengelap cermin depan anda lemah atau perlahan. Jika itu yang mengejar, anda boleh menukar motor bersama pengelap anda jika anda sanggup membayar kosnya.


5) Basuh Tingkap Anda

Motorist Malaysia Dirty Window(Kredit Foto: Jeff Milner)

Membersihkan kedua-dua bahagian dalam dan luar tingkap kereta anda ialah cara yang agak mudah untuk menambah baik penampilan dan keterlihatan anda keluar dari kereta anda.

Peraturan umum untuk membersihkan tingkap adalah menggunakan tuala gentian mikro bersama agen pembersih. Sesetengah pemilik kereta lebih suka menggunakan surat khabar dan air bersabun lembut untuk membersihkan tingkap, namun, gunakan apa sahaja yang anda fikir paling berkesan!


6) Bersihkan Kereta Anda

Motorist Malaysia Wash Car(Kredit Foto: Pexels)

Ini mungkin cara yang paling mudah dan paling murah untuk menjadikan kereta anda kelihatan berkilauan dan baharu. Biasanya, ia hanya mengambil usaha dan waktu kerja sekiranya anda memilih untuk melakukannya sendiri, cucian ringkas bahagian luar anda akan membantu kereta anda kelihatan baharu berbanding kereta yang dicemari dengan tera air akibat hujan.

Di bahagian dalam, mengelap secara ringkas cukup menyingkirkan kebanyakan habuk dan kotoran yang terperangkap di dalam kereta anda. Jika bahagian dalam kereta anda dipenuhi dengan barang dan kertas rawak, itu tidak betul-betul memberikan kesan kereta baharu, bukan?

Apabila anda mempunyai masa, lakukan penyusunan barang yang betul di dalam kereta anda, buang apa yang anda tidak perlukan dan susunkan perkara yang anda perlukan dengan betul untuk menyimpannya dengan baik.


Adakah anda mempunyai petua lain tentang cara murah untuk menjadikan kereta lama anda kelihatan baharu? Beritahu kami di ruangan komen di bawah!

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!


Bacaan Tambahan: Google Maps vs Waze: Which is Better?

0 Comments