Sempadan Malaysia-Singapura Boleh Dibuka Semula Seawal Ogos

Diterbikan oleh pada . Dikemas kini pada 18 Feb 2022

Motorist Singapore Malaysia Border To Reopen As Early As August July 2020
(Kredit Foto: iStock)

Perjalanan untuk pekerja rentas sempadan Malaysia dan Singapura, pemilik perniagaan dan pegawai boleh disambung semula seawal Ogos, kata Menteri Luar Datuk Seri Hishammuddin Hussein.

Menurut Malay Mail, empat kategori perjalanan rentas sempadan sedang dirundingkan.

Kategori pertama adalah Reciprocal Green Lane (RGL), yang akan digunakan untuk urusan penting dan urusan rasmi. Kategori kedua, Peraturan Perjalanan Berkala (PCA), bertujuan untuk pemegang pas imigresen jangka panjang dari kedua-dua negara untuk kembali ke rumah mereka sekali-sekala. Kategori ketiga berkaitan dengan perjalanan ulang-alik harian untuk rakyat dari kedua-dua negara, dan kategori terakhir adalah untuk pembukaan semula sempadan penuh.

Menteri Luar Datuk Seri Hishammuddin Hussein menambah bahawa beliau "berbesar hati untuk mengumumkan bahawa rundingan untuk dua kategori pertama berjalan dengan positif dan keputusan mengenainya dijangka diumumkan bersama oleh kerajaan Malaysia dan Singapura awal bulan depan".

Datuk Seri Hishammuddin turut menyebut bahawa perbincangan untuk membenarkan perjalanan antarabangsa dengan pengecualian sedang berjalan dengan enam negara yang dikategorikan sebagai zon hijau COVID-19. Negara-negara tersebut ialah Singapura, Brunei, New Zealand, Jepun, Australia dan Korea Selatan.

Tuntut penilaian kereta percuma anda hari ini!


Bacaan Tambahan: How to Sell Your Used Car for More

0 Comments