5 Idea ‘Road Trip’ Yang anda Patut Jalankan Apabila Pandemik Berakhir

Diterbikan oleh pada . Dikemas kini pada 23 Feb 2022
Terperangkap di rumah sejak permulaan PKPB? Adakah keinginan anda untuk mengembara terlalu besar untuk dibendung? Kami telah menyusun senarai 5 idea ‘road trip’ yang perlu anda jalankan apabila sekatan wabak ini berakhir. Untuk senarai ini, kami cuba menjadikan kebanyakan bandar utama titik permulaan dan kami juga cuba memasukkan tempat yang unik serta kaya dengan sejarah dan budaya yang kami harap dapat membuat perjalanan yang memuaskan.

Teaser

(Kredit Foto: Malacca)

1) Johor Bahru ke Malacca

Melaka adalah salah satu lokasi paling kaya dengan budaya di Malaysia dan ia telah disenaraikan sebagai tapak warisan dunia UNESCO sebagai salah satu bandar bersejarah di Selat Melaka. Tidak seperti kebanyakan destinasi pelancongan lain di Malaysia, Melaka mempunyai pengaruh budaya dari Portugis, Belanda dan Inggeris.

Beberapa tempat yang mesti dilawati di Melaka termasuk kubu A Famosa, Gereja St Paul dan Istana Kesultanan Melaka.

Bagi penggemar makanan, jangan lupa mengunjungi Jonker Street untuk menikmati bebola nasi ayam yang terkenal, Nyonya laksa, cendol, mi wonton Melaka dan sup bebola ikan.


Perjalanannya sepanjang 216km, menjadikannya salah satu idea ‘road trip’ yang sempurna untuk ditempuh pada hujung minggu

9fc39c1710eb3109b74a3e839b2ed351 Ipoh(Kredit Foto: Goats On The Road)

2) Kuala Lumpur ke Pulau Pinang

Dari ibu negara Malaysia ke ibu kota makanan, seseorang itu harus ziarah ke Pulau Pinang sekurang-kurangnya sekali dalam hidup mereka, lebih-lebih lagi jika anda tinggal di Malaysia. Apa yang menjadikan Pulau Pinang sebagai pusat makanan di Malaysia adalah kepelbagaian hidangan berasaskan mi. Daripada Char Kway Teow yang berasap kepada Assam Laksa yang kaya dan beraroma dan Mee Wanton yang rasa berdosa dimakan kerana lemaknya yang sungguh enak. Sebelum menamatkan perjalanan anda, lengkapkannya dengan semangkuk Cendol sejuk.

Destinasinya bukan sahajalah yang boleh digambarkan sebagai lombong emas, namun perjalanannya sendiri dari KL padat dengan perhentian dan aktiviti yang menakjubkan. Bagi mereka yang mencari perjalanan jalan raya berbilang hari, pastikan anda singgah di Ipoh yang berjarak 2.5 jam pemanduan dari KL untuk menikmati budaya dan sejarah yang kaya dengan ibu kota bijih timah dunia dahulu.

Dari Ipoh, perjalanan 2.5 jam lagi ke Pulau Pinang yang menjadikan pemanduan sejauh 367km sebagai idea ‘road trip’ yang sangat baik untuk anda pergi bersama rakan dan keluarga selepas pandemik berakhir.

Ccimage Shutterstock 93694693

(Kredit Foto: The Crazy Tourist)

3) Penang ke Cameron Highlands

Ingin berteduh daripada cuaca panas dan kelembapan di Pulau Pinang? Tidak ada tempat yang lebih baik untuk melawat daripada Cameron Highlands.

Terletak di antara 800 meter hingga 1,600 meter dari paras laut, suhu di Cameron Highlands tidak melebihi 28 darjah celsius pada tahun lalu menjadikannya destinasi perjalanan jalan raya yang ideal untuk melarikan diri dari panas tropika.

Bukan sahaja iklim yang sangat diingini, tetapi bagi mereka yang mempunyai jari hijau, tidak ada tempat lain yang menanam pertanian bersama alam semula jadi sebaik disini. Dari ladang strawberi hingga ladang teh dan ladang Madu serta taman lavender, tentu ada sesuatu untuk semua orang.

580251  1

(Kredit Foto: The Star)

4) Kota Bahru ke Kuantan

Bagi mereka yang mencari pengembaraan, lihat sahaja Kuantan, 361km pemanduan dari Kota Bahru. Kuantan menawarkan pencinta adrenalin dan pencinta alam pengalaman yang sukar ditandingi. Menginap di kabin Parallel dan bangun dengan kicauan burung dan kehijauan yang sentiasa menghijau

B2ap3 Large Image12

(Kredit Foto: Time Capsule Treat)

Selepas itu, manjakan diri anda dengan paparan pelangi yang menakjubkan di air terjun pelangi yang terletak di Sungei Lembing antara jam 9-10 pagi ketika matahari masih rendah.

Jika anda seorang yang awal, pastikan anda tidak ketinggalan melihat pemandangan di Bukit Panorama yang sesuai dengan nama yang sesuai dengan pemandangan matahari terbitnya seindah mungkin. Seseorang harus menyasarkan untuk mula mendaki pada 5:30 pagi kerana ia adalah pendakian selama 40 minit ke puncak di mana langit mula berubah menjadi palet seperti Bob-ross berwarna merah jambu dan biru terang.

Berasa lapar selepas mendaki? Kuantan adalah rumah kepada banyak kafe desa yang menawarkan pastri seperti kek keju mangga atau tambang kafe biasa seperti telur benediktus dan wafel.

254810832

(Kredit Foto: Agoda)

5) Johor Bahru ke Desaru

Terkurung terlalu lama di rumah dan mengidam percutian pantai? Desaru adalah tempatnya. Dengan 6km pantai putih mutiara dan 1 jam 15 minit pemanduan dari JB.

Desaru ialah kawasan panas yang dipandang rendah sebagai destinasi road trip Malaysia. Ia bukan sahaja boleh menjadi percutian santai untuk orang dewasa, ia juga mempunyai taman air yang dipenuhi adrenalin untuk kanak-kanak, menjadikan ini destinasi pelancongan yang sempurna untuk keluarga.

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!


Bacaan Tambahan: How to Protect Your Car From Flash Floods

0 Comments