Apakah Perbezaan Antara kereta CKD dan CBU?

Diterbikan oleh pada . Dikemas kini pada 23 Feb 2022

Ckd Vs Cbu 03(Kredit Foto: themalaysianreserve)

Perbezaan antara kereta CKD dan CBU adalah faktor penentu bagi kebanyakan pembeli kereta di Malaysia. Sejauh manakah anda mengetahui perbezaan antara mereka?

Jika anda menganggap bahawa kereta import sepenuhnya (CBU) adalah kualiti yang lebih baik daripada kereta pemasangan tempatan (CKD), maka anda tersilap; setiap satu mewakili set kadar cukai tempatan yang berbeza untuk pembeli kereta.

Mari selami butirannya dan terokai perbezaannya.

Apakah Kereta CBU?

Ckd Vs Cbu 04
(Kredit Foto: freemalaysiatoday)

Membeli kereta CBU adalah seperti pergi ke IKEA untuk membeli perabot anda yang telah dibina. Pendek kata, kereta CBU sudah dibina kemudian diimport ke Malaysia. Kereta sedemikian datang dengan duti eksais yang berat, termasuk duti import, cukai tempatan (berdasarkan kapasiti enjin) dan SST (cukai jualan dan perkhidmatan), semuanya boleh menaikkan harga akhir kereta.

Berikut ialah pecahan: terdapat 0% duti untuk kereta yang diimport dari rantau ASEAN, manakala kereta yang diimport dari Most Favoured Nations (MFN) akan mempunyai tambahan 30% duti. Berikutan itu, cukai tempatan tambahan berbeza dari 75% hingga 105%. Akhirnya, setiap satu mempunyai tambahan 10% SST yang ditandakan kepadanya.


Apakah itu Kereta CKD?

C Kd Vs Cbu 05(Kredit Foto: Unsplash)

Konsep membeli kereta CKD adalah serupa dengan membeli bahagian perabot anda daripada IKEA kemudian membinanya di rumah. Jenama akan menghantar alat ganti kereta asal ke kilang masing-masing di Malaysia, di mana jentera yang betul dan pekerja yang berkelayakan akan menggabungkannya.

Model yang dipasang secara tempatan membolehkan pengilang layak mendapat insentif kerajaan. Ia juga meningkatkan ekonomi negara, kerana harga menarik untuk pelanggan selepas mengambil kira 10% cukai jualan dan perkhidmatan.

Bilakah Kereta CKD diperkenalkan ke Malaysia?

Pada tahun 1967, Volvo merupakan jenama pertama yang membina kilang pemasangan kenderaan di Shah Alam, merancakkan ekonomi Malaysia. Dengan kemajuan teknologi, lebih banyak jenama asing telah bekerjasama dengan pengeluar tempatan untuk membina kilang pemasangan. Begitulah Proton, kereta nasional kita, ditubuhkan pada tahun 1985.

Berikut adalah senarai kilang CKD di Malaysia:

Kilang-kilang Pasang Secara Tempatan

Model Kereta 

Perodua di Rawang, Selangor

Myvi, Alza, Aruz, Axia, Bezza dan Toyota Rush

Proton di Shah Alam dan Tanjung Malim

Exora dan Saga (Shah Alam)

X50, X70, Persona dan Iriz (Tanjung Malim)

Volvo Car Manufacturing di Shah Alam, Selangor

S60, XC40, XC60, S90, XC90

Tan Chong Motor Assemblies di Segambut dan Serendah

Nissan – Almera, X-Trail, Serena

Mitsubishi – ASX, Outlander

Subaru – XV

Renault – Captur

Naza Automotive Manufacturing di Gurun, Kedah

Peugeot – 3008, 5008

Inokom Corporation di Kulim, Kedah

BMW – 2 Series, 3 Series, 5 Series, 6 Series GT, 7 Series, X1, X3, X4, X5
Hyundai – Ioniq, Santa Fe
Mazda – CX-5, CX-8

Hicom Automotive Manufacturers di Pekan, Pahang

Volkswagen – Tiguan, Tiguan Allspace, Passat, Arteon, Vento

Mercedes-Benz – C-Class, E-Class, S-Class, GLC-Class
Mitsubishi – XPander

Toyota Assembly Services di Shah Alam dan Bukit Raja

Innova, Fortuner (Shah Alam)

Vios, Yaris (Bukit Raja)

Honda Malaysia di Pegoh, Melaka

Honda – City, Jazz, Civic, Accord, BR-V, HR-V, CR-V


Kebaikan kereta CKD

Ckd Vs Cbu 02
(Kredit Foto: Perodua Malaysia)

Tidak selalu benar bahawa kereta CBU lebih baik daripada kereta CKD. Pengeluar automotif perlu mengikut prosedur standard untuk memastikan pemeriksaan kualiti yang ketat dilakukan untuk membina kereta. Anda lihat, apabila anda membeli kereta pemasangan tempatan, terdapat beberapa faedah dari segi kemampuan, komponen yang digunakan dan masa yang lebih singkat untuk anda mengambil kereta anda.

Sebagai contoh, sedan Mercedes-AMG C43 mula diperkenalkan sebagai unit import sepenuhnya pada harga RM499,888. Apabila permintaan meningkat, model itu kini dipasang secara tempatan di kilang Mercedes-Benz Malaysia di Pekan. Harga telah diturunkan sebanyak RM98,000, dijual pada harga RM401,888.

Kilang pemasangan di Malaysia memperoleh kebanyakan alat ganti kereta mereka daripada vendor tempatan yang membolehkan pengeluar lebih cekap dan berkesan. Alat ganti kereta ini mampan dan boleh dipercayai dalam cuaca panas dan lembap kami. Sebagai contoh, BMW pemasangan tempatan menggunakan sistem penyejukan dan komponen getah yang berbeza untuk disesuaikan dengan keadaan pemanduan Malaysia.

Secara ringkasnya, kereta CKD dan CBU adalah sama, dan semuanya berpunca dari kereta idaman yang anda idamkan selama ini. Tajuk "dibuat dalam" tidak sepatutnya menjejaskan membuat keputusan anda apabila anda membeli kereta CKD, lagipun, ia akan menjimatkan lebih banyak wang anda berbanding dengan kereta CBU.

Kongsi dengan kami pendapat anda dalam komen di bawah mengenai pilihan pembelian kereta baharu anda.

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!


Bacaan Tambahan: Touch ’n Go RFID Tag: Where to Buy and How to Install?

0 Comments