Kerajaan Malaysia Mengumumkan SOP dan Pengukuran Lebih Ketat untuk PKP 3.0

Diterbikan oleh pada . Dikemas kini pada 18 Feb 2022

Mco 3
(Kredit Foto: therakyatpost)


Dalam sidang media pada 22 Mei 2021, kerajaan Malaysia mengumumkan SOP dan ukuran yang lebih ketat untuk PKP 3.0 bagi membendung penularan Covid-19. Malaysia akan menjangkakan lebih ramai orang bekerja dari rumah, memendekkan waktu operasi untuk pusat membeli-belah, dan mengurangkan kapasiti pengangkutan awam.

Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob menyebut bahawa 80% kakitangan kerajaan dan 40% pekerja di sektor swasta akan bekerja dari rumah untuk meratakan keluk Covid-19. Langkah ini akan melibatkan 750,000 kakitangan kerajaan dan kira-kira 6.1 juta pekerja sektor swasta.

Perniagaan hanya dibenarkan beroperasi 12 jam sehari, dari 8 pagi hingga 8 malam. Peruncit di pusat membeli-belah, kedai makan yang menawarkan makanan bawa pulang dan stesen minyak yang tidak terletak di lebuh raya juga perlu mematuhi peraturan ini.

Kekerapan pengangkutan awam seperti LRT dan bas akan dikurangkan sebanyak 50% daripada kapasiti asalnya. Pengembara yang berulang-alik dengan kenderaan persendirian, menaiki e-hailing atau teksi akan menjangkakan lebih banyak sekatan jalan raya ditempatkan di antara negeri dan antara daerah.

SOP dan pengukuran yang lebih ketat untuk PKP 3.0 akan berkuat kuasa mulai hari Selasa pada 25 Mei 2021 untuk seluruh semenanjung Malaysia dan Labuan.

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!


Bacaan Tambahan: North-South Highway to Transition to RFID Tags from 15 Jan 2022, TnG and SmartTAG to Slowly Phase Out

0 Comments