JPJ Memanjangkan Tempoh Sah Lesen dan Nombor Plat Tamat Tempoh Sehingga 30 September 2021

Diterbikan oleh pada . Dikemas kini pada 18 Feb 2022

Jpj Extends Validity Of Expiring Licenses And Number Plates Till End September 2021 Featured
(Kredit Foto: auto.my)

Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) melanjutkan tempoh sah dokumen yang mendekati tarikh tamat tempoh, seperti cukai jalan, lesen memandu, perakuan pemeriksaan dan nombor plat, berikutan perintah kawalan pergerakan semasa.

JPJ telah menyambung semula perkhidmatan berdasarkan janji temu sahaja di kawasan yang tidak terjejas oleh PKPD. Jabatan itu sejajar dengan peraturan penjarak sosial baharu yang ditetapkan oleh kerajaan Malaysia, dengan kapasiti kakitangan kaunter tidak melebihi 50%. Janji temu dibuka kepada transaksi yang tidak boleh dilakukan dalam talian.

Pemilik kenderaan yang tinggal di kawasan yang terjejas oleh EMCO semasa perlu mengambil perhatian perkara berikut.


Pemeriksaan Kenderaan

Jpj Extends Validity Of Expiring Licenses And Number Plates Till End September 2021
(Kredit Foto: Jabatan Pengangkutan Jalan Malaysia)

Bagi kenderaan yang berada di bawah kategori B2, B5, PG11A dan PG13B dan akan menjalani pemeriksaan tidak lama lagi, tarikh tersebut telah dilanjutkan kepada 30 September. Kenderaan komersial yang dijadualkan untuk pemeriksaan berkala dari 1 Jun hingga 31 Julai akan dibenarkan menangguhkan perjalanan mereka ke Puspakom, dengan pengecualian saman.

Pemindahan Pemilikan Kenderaan dan Pendaftaran Nombor Plat


Jpj Extends Validity Of Expiring Licenses And Number Plates Till End September 2021 02


(Kredit Foto: Jabatan Pengangkutan Jalan Malaysia)


Di bawah proses Pemindahan Hak Milik (Tukar Hak Milik) yang dilakukan dalam sistem MySikap JPJ, pemilik baharu kini diberi masa sehingga 30 September untuk melengkapkan pengesahan biometrik berbanding tujuh hari biasa.

Bagi pembeli yang ingin mendaftarkan nombor plat kenderaan baharu mereka, JPJ secara automatik akan melanjutkan tarikh tamat tempoh sehingga 30 September merentasi semua kategori kenderaan. Terdapat juga sambungan untuk plat nombor yang musnah dan dicuri juga.

Cukai Jalan dan Lesen Memandu

Jpj Extends Validity Of Expiring Licenses And Number Plates Till End September 2021 03
(Kredit Foto: Jabatan Pengangkutan Jalan Malaysia)

Jika cukai jalan anda tamat tempoh antara 1 Jun hingga 31 Julai 2021, JPJ memberikan lanjutan 60 hari. Ini bermakna pembaharuan boleh dilakukan pada bila-bila masa dari 1 Ogos hingga 30 September 2021.

Pemandu kenderaan diingatkan supaya cukai jalan mereka dipaparkan pada cermin depan pada setiap masa; adalah satu kesalahan memandu tanpa cukai jalan. Perlindungan insurans adalah perlu; pemilik kenderaan boleh meletakkan nota penutup di dalam kotak sarung tangan atau ruang simpanan lain semasa memandu.

Bagi pelesenan pemandu, CDL (Lesen Memandu Kompeten), GDL (barangan) dan PSV (lesen Perkhidmatan Awam termasuk e-hailing dan teksi) diberikan lanjutan tamat tempoh sehingga 11 November. Perkara yang sama berlaku untuk bertukar daripada lesen Percubaan kepada lesen CDL dan pembaharuan LDL (lesen memandu pelajar). Untuk Permit Memandu Antarabangsa (IDP), lanjutan akan diberikan sehingga tarikh tamat sebarang bentuk atau versi PKP.

Orang ramai dinasihatkan memperbaharui cukai jalan atau lesen memandu melalui perkhidmatan dalam talian dan kiosk layan diri yang terletak di pejabat JPJ. Terdapat dua waktu operasi - 6 pagi hingga 8 pagi untuk kiosk yang ditempatkan di luar premisnya, manakala 8.30 pagi hingga 4 petang untuk kiosk di dalam premis JPJ. Ini bagi mengelak kluster baharu Covid-19.

Kami ingin mengingatkan semua orang untuk bertopeng dan kekal selamat.

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!


Bacaan Tambahan: Google Maps vs Waze: Which is Better?

0 Comments