10 Faktor Yang Akan Mempengaruhi Nilai Pasaran Kereta Anda

Diterbikan oleh pada . Dikemas kini pada 3 Mar 2022

Editors%2 Fimages%2 F1633574102140 Factors That Affect Car Market Value Featured

Adakah anda pernah terfikir tentang cara untuk menjual kereta anda pada harga setinggi mungkin? Berikut adalah 10 faktor yang akan mempengaruhi nilai pasarannya. Faktor ini termasuk lusuhan, perbatuan dan permintaan.

Ya, nilai pasaran kereta adalah penting untuk diambil kira jika anda ingin menjual kereta anda. Jika tidak diambil kira, anda mungkin tidak akan menjual kereta anda sama sekali. Yang membawa kita kepada persoalan; apakah sebenarnya nilai pasaran kereta dan apakah faktor yang mempengaruhinya?

Nilai Pasaran Kereta

Editors%2 Fimages%2 F1633574538436 Factors That Affect Car Market Value

Nilai pasaran kereta ialah nilai kereta apabila ia keluar dari barisan pengeluaran. Walau bagaimanapun, dari masa ke masa, nilai itu dikurangkan melalui susut nilai atas pelbagai sebab. Kos yang baru dikemas kini dipanggil nilai pasaran kereta masa hadapan.

Sebagai contoh, Perodua Myvi serba baharu telah dibeli di luar barisan pengeluaran dengan nilai pasaran RM45,000. Minit ia dibeli, nilai pasaran kereta itu berkurangan sekitar 9-11%, yang menjadikan nilai pasaran masa hadapan kepada RM40,500. Itulah kos kereta itu jika anda berhasrat untuk menjualnya.

Tetapi terdapat banyak faktor lain yang boleh menurunkan lagi nilai pasaran kereta tersebut.

Apa yang Mempengaruhi Nilai Pasaran Kereta?

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, Nilai Pasaran Kereta akan menurun kerana pelbagai sebab. Berikut ialah senarai mereka:

Pakai dan koyak

Editors%2 Fimages%2 F1633574679176 Factors That Affect Car Market Value

Haus dan lusuh tidak dapat dielakkan. Dalam tempoh penggunaan, bahagian kereta akan mula haus sedikit. Tayar menjadi botak, ekzos mungkin berkarat atau penjajaran akan mula berasa pelik. Walau bagaimanapun, ini semua bergantung pada kekerapan anda menggunakan kereta. Lebih kerap kereta dipandu, lebih cepat kadar haus dan lusuh.

Penyelenggaraan yang kerap akan mengurangkan kesan haus dan lusuh pada bahagian kereta. Sebagai contoh, menggantikan minyak enjin setiap 8,000 kilometer boleh mengurangkan risiko kerosakan enjin dari masa ke semasa.

Jarak tempuh

Editors%2 Fimages%2 F1633574878651 Factors That Affect Car Market Value(Kredit Foto: CarHistory)

Perbatuan dan haus dan lusuh biasanya berjalan seiring. Bagi kebanyakan pembeli, kereta dengan perbatuan yang tinggi biasanya bermakna kereta itu telah digunakan dengan kerap. Oleh itu, boleh diandaikan bahawa akan berlaku lebih banyak haus dan lusuh pada kereta, sekali gus meningkatkan kemungkinan kerosakan pada masa hadapan.

Begitu juga sebaliknya. Jika kereta itu mempunyai perbatuan rendah, kemungkinan haus dan lusuh akan berkurangan.

Penyesuaian

Editors%2 Fimages%2 F1633575320122 Factors That Can Affect A Cars Market Value

Alat ganti selepas pasaran, terutamanya untuk hot hatch Jepun dan salun mewah, adalah banyak, daripada hujung ekzos, pengecas turbo bolt-on kepada spoiler dan canard serta pelekat.

Walaupun penyesuaian ini mungkin kelihatan menarik kepada pemilik semasa, ia boleh mengurangkan keinginan dan nilai kereta kerana kebanyakan pembeli tidak mengetahui seberapa baik kerja itu dilakukan pada kereta itu. Warna luaran juga boleh memberi kesan besar pada nilai kerana kebanyakan pembeli kurang berminat untuk membeli warna berani seperti merah jambu panas atau coklat.

Pilihan Kilang

Editors%2 Fimages%2 F1633575431757 Factors That Affect Car Market Value(Kredit Foto: cars.com)

Ini boleh menjadi ‘hit atau miss’ bergantung pada kereta dan pilihan. Sebagai contoh, jika kereta itu adalah SUV yang didatangkan dengan pilihan bumbung matahari, ia tidak akan terjejas teruk dengan susut nilai kerana permintaan yang tinggi.

Sebaliknya, jika kereta tidak dilengkapi dengan penghawa dingin, tingkap kuasa atau kunci pintu yang merupakan pilihan yang ada di mana-mana, nilai pasaran akan mengambil divebomb kerana keperluan untuk kemudahan ini dalam era moden.

Menariknya, kereta sport yang lebih tua seperti Nissan 370Z atau R34 Skyline GTR memegang lebih nilai dalam transmisi manual berbanding automatik kerana sasaran penonton, yang kebanyakannya penggemar kereta, sanggup mengorbankan kemudahan untuk pengalaman pemanduan yang lebih mentah.

Bilangan Pemilik Sebelumnya

Editors%2 Fimages%2 F1633575647264 Factors That Can Affect A Cars Market Value

Bilangan pemilik bermaksud bilangan orang yang memiliki kereta itu pada masa lalu. Jika anda sedang mencari kereta terpakai, anda ingin mencari yang mempunyai kiraan pemilik yang rendah.

Ini penting kerana kereta yang mempunyai lebih ramai pemilik tertakluk kepada gaya pemanduan yang berbeza dan jadual penyelenggaraan yang berbeza yang, dalam jangka masa panjang, menjejaskan kereta.

Inilah sebabnya mengapa nilai pasaran turun dengan ketara setiap kali kereta bertukar tangan. Biasanya, anda ingin mencari kereta dengan kurang daripada 2 pemilik sebelum ini.

Permintaan dan Gaya

Editors%2 Fimages%2 F1633579682290 Editors Images 1633576060259 Factors That Affect Car Market Value(Kredit Foto: Nextrift)

Bahagian ini agak subjektif, namun trend di sini ialah jika kereta anda tidak mendapat permintaan, ia akan membawa kepada nilai pasaran yang lebih rendah.

Kereta popular seperti Honda City dan Nissan Grand Livina menikmati nilai pasaran yang lebih tinggi daripada Proton Saga kerana permintaan yang tinggi, terutamanya untuk penjimatan bahan api dan praktikal.

Waranti

Editors%2 Fimages%2 F1633576636019 Factors That Can Affect Car Market Value

Waranti di Malaysia boleh dipindah milik, bermakna jika perlindungan waranti anda masih mempunyai lebihan tahun atau perbatuan, pemilik seterusnya akan dapat menikmati manfaat ini. Sememangnya, kereta seperti ini mendapat permintaan tinggi yang membawa kepada nilai pasaran yang lebih tinggi.

Saiz Kereta

Editors%2 Fimages%2 F1633579796162 Editors Images 1633576896207 Factors That Affect Car Market Value(Kredit Foto: Carscoops)

Untuk memenuhi peningkatan bilangan purata keluarga Malaysia, pembuat kereta Malaysia telah bereksperimen dengan membuat kereta lebih besar dan lebih besar.

Maka tidak hairanlah bahawa kebanyakan kereta yang lebih besar, tujuh tempat duduk dengan ruang but yang besar mengekalkan nilai pasaran yang tinggi berikutan permintaan yang semakin meningkat.

Kecekapan Bahan Api

Editors%2 Fimages%2 F1633577072318 Factors That Affect Car Market Value(Kredit Foto: New York Times)

Untuk menambah saiz kereta, mana-mana kereta yang mampu membawa orang dan barang dengan cekap dari titik A ke titik B sentiasa dalam permintaan.

Ringkasnya, lebih jimat minyak kereta itu, semakin jarang orang terpaksa berhenti untuk membayar minyak, yang berkaitan dengan sebab kereta yang lebih jimat bahan api seperti Toyota Prius mendapat permintaan dan mempunyai nilai pasaran yang tinggi.

Kereta Facelift

Editors%2 Fimages%2 F1633577334229 Factors That Affect Car Market Value

(Kredit Foto: Cnet)

Setiap beberapa tahun sekali, reka bentuk kereta menjadi ketinggalan zaman. Ini terdiri daripada bahagian luar seperti lampu depan atau kerja badan kepada kerja dalaman seperti enjin atau komponen suspensi.

Kereta yang baru diubahsuai mungkin telah mengemas kini kebanyakan komponen ini yang mungkin meningkatkan banyak spesifikasi prestasi seperti kebolehpanduan, kecekapan bahan api atau kepraktisan. Itulah sebabnya kebanyakan kereta yang baru diubah suai akan mengekalkan nilai pasaran yang tinggi.

 

Secara ringkasnya, ini adalah perkara yang perlu anda ambil kira semasa merancang untuk menjual kereta anda. Walau bagaimanapun, jika anda masih ragu-ragu tentang nilai pasaran kereta anda, pergi ke halaman penilaian kereta kami dan pasukan kami akan menilai kereta anda dengan cepat dalam masa 24 jam!

Tuntut penilaian kereta percuma anda hari ini!


Bacaan Tambahan: Google Maps vs Waze: Which is Better?

0 Comments