8 Barangan Penting Yang Perlu Anda Ada Dalam Kit Kecemasan Kereta Anda sekiranya berlaku Banjir

Diterbikan oleh pada . Dikemas kini pada 28 Feb 2022

Editors%2 Fimages%2 F1640312125844 8 Essential Items To Have In Emergency Car Kit Featured(Kredit Foto: Watford Observer)

Apabila banjir kilat melanda pelbagai tempat di Malaysia, ramai orang terperangkap di dalam kereta mereka apabila arus terlalu deras untuk dilalui. Ramai yang tidak bersedia dan menderita kerana mereka tidak berdaya menunggu untuk diselamatkan. Ini menunjukkan pentingnya sentiasa mempunyai kit kecemasan di dalam kenderaan anda.

Lapar, sejuk dan terdedah. Ini hanyalah sebahagian daripada realiti pahit yang dihadapi oleh sesetengah orang yang terperangkap di dalam atau di atas kenderaan mereka semasa banjir kilat baru-baru ini. Terdapat beberapa bantahan orang ramai kerana dikatakan tidak dimaklumkan tentang cuaca buruk terlebih dahulu, oleh itu ramai yang tidak mendapat peluang untuk mengambil langkah berjaga-jaga yang diperlukan.

Mempunyai kit kereta kecemasan boleh membantu memberikan sedikit keselesaan dan bantuan apabila ditimpa musibah. 

Kit kecemasan bukan sahaja terhad kepada pertolongan cemas tetapi juga termasuk pelbagai item yang boleh menjadi sangat berguna dalam senario ini.


1) Peti Pertolongan Cemas

Editors%2 Fimages%2 F1640312268866 First Aid Kit Is Essential(Kredit Foto: Pexels)

Ini jelas merupakan salah satu perkara paling penting yang anda inginkan dalam bencana. Plaster, kain kasa dan pembalut berguna untuk sebarang kecederaan yang mungkin berlaku kepada anda atau orang lain. Luka dan luka cetek mungkin tidak merupakan isu yang terlalu besar di paras permukaan tetapi air banjir mungkin membawa bakteria yang mungkin menjangkiti luka terbuka ini dan meletakkan anda pada risiko yang lebih tinggi .

Antiseptik juga berguna untuk membersihkan luka ini sebelum anda menutupnya, seterusnya mengurangkan risiko jangkitan. Pinset dan gunting juga boleh berguna.

Peti pertolongan cemas harus merangkumi semua item ini tanpa mengambil terlalu banyak ruang di dalam kereta anda. Sila ambil perhatian bahawa kebanyakan item datang dengan tarikh luput, jadi periksa peti pertolongan cemas anda dengan kerap dan gantikan item yang telah tamat tempoh apabila diperlukan.


2) Tuala dan Selimut

Editors%2 Fimages%2 F1640312555028 Blankets Provide Comfort And Security(Kredit Foto: Pexels)

Mempunyai tuala atau selimut mungkin berguna dalam banyak situasi, sama ada untuk memastikan diri anda kering atau sebagai cara untuk elak kesejukkan. Ia juga boleh memberikan keselesaan psikologi; perkhidmatan kecemasan kadangkala memberikan mangsa trauma tuala dan selimut kerana ia boleh membantu mencetuskan rasa selesa dan selamat.


3) Sarung Tangan dan But

Editors%2 Fimages%2 F1640312649990 Boots Useful For Safety In A Flood(Photo Credit: Pixabay)

Khususnya, kalis air yang menawarkan beberapa tahap perlindungan sekiranya anda perlu mengembara di jalan berlumpur atau membersihkan serpihan yang jatuh atau terperangkap. Anda tidak mahu memakai selipar sahaja kerana ia menawarkan sedikit atau tiada perlindungan.


4) Lampu Suluh

Editors%2 Fimages%2 F1640312766727 Flashlights Can Help You See And Attract Attention(Kredit Foto: Pexels)

Anda mungkin terjumpa kawasan yang tiada bekalan elektrik kerana ia mungkin terputus akibat banjir. Kehilangan kebolehan anda untuk melihat persekitaran anda adalah sesuatu yang menakutkan, terutamanya dengan mengambil kira keadaan. Mempunyai lampu suluh akan membolehkan anda melihat persekitaran anda, serta menarik perhatian perkhidmatan menyelamat.


5) Wisel

Editors%2 Fimages%2 F1640312920225 Blow Your Whistle To Attract Attention(Kredit Foto: Pexels)

Begitu juga dengan lampu suluh, wisel boleh membantu anda memberitahu orang lain di mana anda berada. Ini terpakai terutamanya pada situasi di mana anda mungkin terperangkap di tempat yang mungkin tidak kelihatan. Ia memerlukan lebih sedikit tenaga untuk meniup wisel berbanding menjerit meminta pertolongan, menjimatkan sedikit kekuatan anda dalam situasi yang sudah diuji.


6) Air Botol

Editors%2 Fimages%2 F1640313056826 Bottled Water Is Essential In An Emergency Kit(Kredit Foto: Unsplash)

Menyimpan air botol dalam kit kecemasan anda juga merupakan idea yang baik kerana anda tidak akan tahu bila bantuan akan tiba. Selain dahaga, anda mungkin juga memerlukan air segar untuk membersihkan luka.


7) Bank Kuasa

Seperti yang dinyatakan, anda tidak pernah tahu bila anda akan diselamatkan. Menyimpan satu atau dua bank kuasa yang dicas penuh akan membantu anda kekalkan berhubung melalui telefon bimbit anda. Sebagai alternatif, anda juga boleh memilih radio mudah alih untuk mendapatkan kemaskini daripada kerajaan.


8) Beg Ziplock

Beg ziplock akan berguna semasa banjir. Mereka memastikan barang berharga dan telefon bimbit anda kering, dan ia juga boleh digunakan untuk menyimpan makanan. Perkara terakhir yang anda mahu ialah telefon bimbit atau makanan anda rosak atau tidak boleh dimakan kerana ia basah dalam banjir.

Item lain yang bagus untuk dimiliki termasuk:

  • Tali 
  • Tablet penulenan air 
  • Batang mancis kalis air 
  • Makanan tidak mudah rosak 

Banjir kilat baru-baru ini tidak dinafikan adalah situasi yang tidak diingini oleh sesiapa pun. Walau bagaimanapun, ia tidak menyakitkan untuk mempunyai beberapa kontingensi seperti kit kereta kecemasan jika ia berlaku!

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!


Bacaan Tambahan: Touch ’n Go RFID Tag: Where to Buy and How to Install?

0 Comments