Meningkatkan Kecekapan Bahan Api Kenderaan Anda

Diterbikan oleh pada

(Kredit Foto: Pexels)

Dengan kenaikan harga bahan api baru-baru ini, adalah idea yang baik untuk lebih sedar tentang jumlah bahan api yang kita gunakan untuk mengurangkan kos pengunaan kenderaan. Meningkatkan kecekapan bahan api kenderaan kita ialah satu cara kita boleh memanfaatkan petrol kita sepenuhnya!

Memilih untuk berjalan kaki atau menaiki pengangkutan awam daripada memandu kereta adalah salah satu cara orang ramai dapat mengurangkan jumlah petrol yang mereka gunakan. Walau bagaimanapun, terdapat cara lain untuk kita mengurangkan penggunaan bahan api tanpa meninggalkan penggunaan kereta.

(Kredit Foto: Pexels)

Setiap kenderaan dilengkapi dengan jangkaan penggunaan bahan api setiap 100km. Walau bagaimanapun, realitinya ialah dua kenderaan dengan penggunaan bahan api yang sama jangkaan boleh mempunyai hasil yang berbeza-beza apabila kita berbual pasal ekonominya. Terdapat banyak faktor yang memainkan peranan dalam sejauh manakah setangki gas yang penuh boleh membawa anda. Berhati-hati dengan faktor-faktor ini dan mengamalkan tabiat yang baik boleh meningkatkan kecekapan bahan api kenderaan anda dengan sangat baik, menggembirakan dompet anda dalam proses!

Berikut ialah beberapa langkah yang boleh anda ambil untuk meningkatkan kecekapan bahan api anda:

1) Penyelenggaraan Berkala

(Kredit Foto: Pexels)

Satu faktor utama yang boleh menghalang kecekapan kenderaan anda ialah enjin yang kotor. Tidak mendapat penalaan sekali-sekala akan memaksa enjin anda untuk menggunakan lebih banyak tenaga dan menggunakan bahan api tambahan untuk memastikan ia berjalan seoptimum mungkin.

Bawalah kenderaan anda ke bengkel dan serviskannya dengan kerap, wang yang dijimatkan untuk bahan api dengan enjin yang cekap akan jauh melebihi kos servis!

2) Kereta bebas kekusutan!

(Kredit Foto: Unsplash)

Sesetengah orang menganggap kereta mereka seperti bilik stor tambahan. Kotak rawak, peralatan sukan dan beg barang tidak berguna menjadi bersepah, hanya menjadi sumber keberatan. Berat tambahan di dalam kereta anda bermakna enjin anda perlu menggunakan lebih banyak tenaga semasa beroperasi, jadi pastikan kereta anda bebas daripada kekusutan!

Kereta yang lebih kemas dan rapi juga akan mengurangkan risiko serangga perosak bersarang di dalam kenderaan anda jadi itu menjadi bonus tambahan apabila anda membersihkan kekusutan!

3) Katakan Tidak kepada Berlajuan!

(Kredit Foto: Pexels)

Tahukah anda, kecekapan bahan api kereta anda berkurangan apabila anda melebihi 80km/j. Terdapat ramai rakyat Malaysia di luar sana yang suka berlajuan tetapi dalam masa yang sangat menguji ini, mari kita tepikan tabiat buruk itu buat masa ini untuk menjimatkan wang ya.

4) Kembungkan Tayar Anda!

(Kredit Foto: Pexels)

Tayar kurang kembung boleh menyebabkan penurunan kecekapan bahan api sebanyak 3 peratus. Sama seperti beberapa sebab lain dalam senarai ini, ini kerana pemanduan dengan tayar kurang kembung bermakna enjin kereta anda perlu menggunakan lebih tenaga semasa beroperasi. Semak manual pemandu anda atau tayar itu sendiri untuk mendapatkan PSI optimumnya!

5) Gunakan Ciri Teknologi Baharu Kereta Anda

(Kredit Foto: Pexels)

Terdapat pelbagai ciri dalam kereta baharu yang boleh membantu meningkatkan kecekapan bahan api anda. Ini termasuk kawalan pelayaran, mod eko dan sistem henti mula. Walau bagaimanapun, sesetengah pemandu tidak menggunakannya kerana tidak biasa atau hanya kejahilan. Jangan takut, pengeluar biasanya tidak akan melaksanakan ciri dalam kereta mereka yang mungkin memudaratkannya.

Kenaikan harga bahan api amat mendukacitakan, terutamanya kerana tidak banyak yang boleh kita lakukan mengenainya. Sebahagian daripada kita sangat bergantung kepada penggunaan kereta pada motosikal untuk ke tempat kerja. Tidak ada yang lari dari peningkatan kos tetapi kami boleh memainkan peranan dalam menguruskan betapa teruknya ia memberi kesan kepada kami jadi patuhilah nasihat kami dan jadilah pemandu yang lebih jimat bahan api!

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!


Bacaan Tambahan: 8 Essential Items You Should Have In Your Car's Emergency Kit in Case of Floods

0 Comments