5 Jenis Pemandu di Malaysia

Diterbikan oleh pada

Editors%2 Fimages%2 F1647243372593 Types Of Drivers In Malaysia Featured

(Kredit Foto: Pexels)

Kita semua datang dalam bentuk dan saiz yang berbeza, dengan personaliti dan tabiat masing-masing. Dengan kira-kira 17 juta pengguna jalan raya, pasti terdapat pelbagai jenis pemandu di Malaysia. Hari ini, kita akan mengenalpasti pelbagai jenis pemandu-pemandu di Malaysia!
1. Pasukan Baru Lulus

Editors%2 Fimages%2 F1647243536320 Team Just Pass(Kredit Foto: ELIEZERCXT

Memeriksa cermin setiap lima saat, menukar lorong jalanraya hanya 5 saat selepas lampu isyarat telah diberi, dan sentiasa memandu pada had laju. Mereka yang baru mendapat lesen termasuk dalam golongan jenis pemandu terbaik…secara teori. Pemandu ini biasanya dikawal oleh ketakutan dan ketidakbiasaan, seperti bayi yang sedang belajar berjalan. Amat menyakitkan hati untuk menunggu di belakang pemandu baharu kerana mereka akan menunggu hingga tiada kereta kelihatan sebelum membelok di persimpangan T.

Dipandu oleh pemandu baru juga mempunyai keburukannya. Untuk menukar lorong di Malaysia, terutamanya dalam lalu lintas yang sibuk, memerlukan tahap tertentu untuk mewujudkan penguasaan. “Malaysian Drift” yang terkenal - melibatkan memasuki lorong lain secara perlahan-perlahan, dan memaksa kereta lain untuk memberi laluan kepada mereka - adalah bukti keperluan ini. Pemandu pemalu tanpa tulang tegas ini hanya akan sering terlepas pintu keluar dan oleh itu anda tidak pernah dijamin untuk sampai ke destinasi anda tepat pada masanya. Namun, pada biasanya, mereka pemandu yang cukup selamat!

2) Raja-Raja Jalan Raya

Editors%2 Fimages%2 F1647243749692 The Road King(Kredit Foto: dsf)

Pembuli jalan raya tradisional. Mereka akan mengekori dan cucuk anda sama ada anda memandu pada kelajuan 60, 90 atau 150km/j, sebab mereka boleh. Biasanya dalam kenderaan yang telah diubah suai ataupun sebuah MyVi, ini adalah alfa lebuh raya. Berhati-hati dengan mereka! Ekzos selepas pasaran mereka akan memberitahu anda akan ketibaan mereka, diiringi muzik rap yang rancak yang mereka letuskan pada pembesar suara bass mereka yang dipertingkatkan. Juga sukar untuk mengenal pasti pemandu ini kerana mereka biasanya tersembunyi di sebalik tingkap gelap dan awan asap vape.

3) Wannabe Mamat Bin Diesel

Editors%2 Fimages%2 F1647243882703 Malaysia Vin Diesel(Kredit Foto: Facebook)

Sama seperti pembuli jalan raya, kumpulan pemandu ini sangat suka kereta JDM, kelajuan yang tinggi, serta enjin yang kuat dan mengaum. Mereka suka memandu di lorong kecemasan dan secara amnya adalah makhluk malam, biasanya hanya muncul pada waktu apabila jalan raya lebih kosong. Mereka adalah peminat adrenalin dan sering mengecat jalan raya dengan kesan gelincir semasa perlumbaan jalanan haram. Sekumpulan orang yang bersemangat. Polis membenci mereka!

4) Pihak Sayang Keluarga

Editors%2 Fimages%2 F1647243985740 The Family Man

Tidak seperti pembuli jalan raya, kumpulan ini berusaha untuk memandu dengan selamat. Mereka hanya memandu ke kerja dan pulang ke rumah secepat dan seaman mungkin. Telinga mereka biasanya dicucuk Earpods kerana sedang berbual dengan isteri melalui telefon, sambil mereka melawan kelelahan akibat satu hari bekerja. Namun, mereka tidak dikecualikan daripada bermarahan di jalan raya sekali-sekala, tetapi biasanya ia hanya seruan sendiri tanpa konfrontasi di dalam kenderaan mereka.

5) Konvoi Kenderaan Menteri

Editors%2 Fimages%2 F1647244176237 The Ministerial Vehicle(Kredit Foto: Head Topics)

Kumpulan ini mungkin tidak patut digelarkan sebagai pemandu kerana mereka biasanya didorong. Mustahil anda tidak perasan apabila mereka berjalan lalu, kerana diiringi konvoi polis trafik yang tidak akan berhenti untuk apa-apa sebab - malah perkhidmatan kecemasan... kami tidak akan menyebut lagi, tetapi jika anda tahu, anda tahu.

Anda pula tergolong dalam kumpulan pemandu yang mana? Beritahu kami di ruang komen di bawah.

Tuntut penilaian kereta percuma anda hari ini!


Bacaan Tambahan: Google Maps vs Waze: Which is Better?

0 Comments