mReview: 2021 Honda Civic - Kenderaan Retro yang Revolutioner dan Menyegarkan Mata

Diterbikan oleh pada

Editors%2 Fimages%2 F1636073306228 Civic+Review+Cover Featured

Kereta saloon Jepun biasanya cenderung mengikuti resipi yang agak standard. Direka bentuk untuk keterjangkauan dan kecekapan, salun ini nampaknya mempunyai enjin 1.5 liter, dengan transmisi CVT dan pacuan roda hadapan, dan berbentuk sebuah cangkang saloon bersaiz sederhana.

Hasilnya adalah kereta dengan kebolehpercayaan kalis peluru, kepekaan dan memaparkan kejimatan secara keseluruhan. Walaupun ini adalah sifat-sifat yang diingini dalam mana-mana kereta, anda dapat memahami bahawa sifat positif lain, seperti faktor 'seronok untuk dipandu', telah diabaikan.

Editors%2 Fimages%2 F1636073387076 Civic+Rear+1

Enjin kecil dan transmisi CVT mereka mungkin merupakan petunjuk atas satu tujuan sebenar mereka: kereta yang biasanya digunakkan untuk mengangkut keluarga kecil dan menjalankan perniagaan harian mereka. Di atas kertas, Honda Civic baharu nampaknya sangat tepat pada kategori ini.

Jangan Nilai Buku Dari KulitnyaEditors%2 Fimages%2 F1636073350042 Civic+Japanese+Saloon

Honda Civics, sama seperti kenderaan senegara Jepun yang lain, terdapat di mana-mana di jalan raya kita. Walaupun mereka memiliki formula asas yang sama seperti pesaing mereka, mereka sering menjanjikan pengalaman pemilikan yang lebih muda, malah 'bersukan'.

Inilah sebabnya mengapa Civics generasi terdahulu sentiasa, secara anekdot, dijual lebih baik kepada khalayak yang lebih muda daripada tawaran saingannya yang setara. Selain itu, Honda adalah satu-satunya pengeluar dalam kategori ini yang telah mencipta versi salun roti dan mentega mereka yang hangat. Oleh itu, casis asas perlu cekap untuk membuat sup ini berfungsi.

Zaman Kini BerubahEditors%2 Fimages%2 F1636084448604 Civic+Engine

Enjin Honda Civic baharu ini dinaikkan hampir borong daripada generasi sebelumnya. Tetapi itu tidak semestinya merupakan sesuatu yang buruk. Ia adalah enjin empat silinder sebaris 1.5 liter dengan VTEC, walaupun anda tidak mungkin mendengar RPM tinggi VTEC simbolik bagi jenama Honda lama yang terkenal.

Walaupun jelas ia tidak dibina atau dipasarkan sebagai 'kereta eko', peraturan pelepasan global bermakna walaupun Honda tidak terlepas daripada induksi paksa dalam mengejar kecekapan. Pengecas turbonya memang sangat berwibawa, mempamerkan keupayaannya untuk menojol ke 190bhp apabila ditekan.

Editors%2 Fimages%2 F1636084513163 Civic+Turbo

Di luaran

Terdapat rasa deja vu jika anda tegar dengan Honda anda. Civic telah berkembang secara fizikal selama bertahun-tahun, tetapi kereta generasi semasa benar-benar kelihatan jauh lebih besar daripada mana-mana pendahulunya. Penggayaan sangat jelas beruk seperti Accord, dengan hujung hadapan butch, dan lipatan agresif pada kerja logam disisinya.

Editors%2 Fimages%2 F1636084206895 Civic+1

Kami menghargai usaha dalam menyeragamkan bahasa reka bentuk mereka merentas tawaran saloon mereka, tetapi ada perasaan seperti terdapat sesuatu yang kurang di mukanya. Mungkin ini ada kaitan dengan plastik yang luas di antara jeriji dan bonet.

Editors%2 Fimages%2 F1636084313495 Civic+2

Terdapat elemen lain Honda Civics lama juga. Profil ini mengingatkan Civic generasi terakhir, yang meruncing ke bahagian belakang yang jelas telah diilhamkan oleh etos '80s/90s Civic-meets-late 2010s Civic'.

Dalam Kokpit

Penghormatan kepada warisannya berterusan di dalam. Kami percaya bahawa Honda telah mencapai nisbah retro-ke-moden dalam kabinnya. Bentuk dan perkadaran keseluruhan mengingatkan kita tentang Civic dahulu. Namun, mereka telah mengambil kebebasan kreatif untuk mengubah pelbagai isyarat penggayaan agar sesuai dengan kemudahan moden.

Editors%2 Fimages%2 F1636073437253 Civic+Dashboard

Mesh aluminium yang kelihatan retro itu sepanjang seluruh papan pemuka dan menyembunyikan lubang udara. Ia boleh dilaraskan dengan lampiran seperti kayu bedik. Ia dikelilingi oleh trim plastik hitam berkilat untuk meningkatkan lagi kelihatan retro.

Contoh utama untuk menggabungkan lama dan baru ialah pelaksanaan suis penghawa dingin mereka. Reka bentuk keseluruhan berbau kebaikan klasik, tetapi dengan paparan dan lampu latar LED di tengah-tengah setiap tombol, ia benar-benar mengingatkan anda bahawa anda tidak berada dalam mana-mana kereta komuter semata-mata, sebaliknya, berada dalam sesuatu yang meraikan zaman dahulu.

Editors%2 Fimages%2 F1636073505790 Dials

Kelompok tolok terdiri daripada meter kelajuan analog dan takometer digital yang meniru bekas. Skrin tersebut membolehkan Honda memaparkan banyak maklumat, seperti mod pemanduan dan penjimatan bahan api.

Editors%2 Fimages%2 F1636073488716 Infotainment

Untuk melengkapkan pengalaman dalaman, stereng yang besar dan plastik sentuhan lembut di seluruh kabin membuatkan anda berasa bahawa anda berada dalam kereta mewah dan premium yang mungkin datang dari Eropah.

Kesesuaian dan kemasan pada umumnya sangat baik, kecuali bunyi decitan daripada skrin infotainmen di kawasan yang lebih kasar dan kad pintu yang mudah disentuh.

Pemanduannya

Seperti yang dinyatakan di atas, Honda membina Civic tidak semestinya dengan kecekapan atau kesedaran eko dalam fikiran. Tiada teknologi mesra beruang kutub elektrik di sini, Civic mempunyai enjin 1.5 liter serta pengecas turbo yang bagus di bawah bonetnya.

Editors%2 Fimages%2 F1636073550883 Drive+Civic

Kita perlu memberikan props kepada teknologi CVT Honda. Walaupun transmisi CVT Jepun yang lain merosakkan pengalaman pemanduan, sistem Honda sangat jelas tentang perkara yang perlu dilakukan dan bila ia perlu melakukannya. 

Terdapat nisbah yang tertentu untuk setiap 'gear', dan apabila pendikit ditekan, ia menyedari bahawa anda memerlukan kuasa dengan cara klac-lite berganda yang menakutkan.

Editors%2 Fimages%2 F1636084573416 Civic+The+Drive

Tetapi kereta berperasaan sporty bukan hanya tentang cara ia pergi dalam garis lurus. Kereta mesti bagus dalam twisties juga. The Civic tidak mengecewakan di hadapan ini. Terdapat kekuatan dan ketepatan yang mencukupi dalam rak stereng, sehingga kami tidak ragu-ragu mengatakan ia mempunyai jenis rasa stereng MINI-lite (iaitu seperti go-kart!) pada giliran masuk.

Kami lebih suka kekuatan stereng dalam mod eko, walaupun ia membosankan tindak balas pendikit dan memburukkan lagi masalah kuasa. Mod sukan memang menyegarkan pendikit, walaupun stereng kemudian menjadi terlalu ringan dan tajam.

Tidak seperti kereta sukan khusus, tiada pilihan untuk mod pemanduan tersuai. Kami meninggalkan kereta dalam mod eko untuk kebanyakan ujian hanya untuk rasa stereng sahaja.

Editors%2 Fimages%2 F1636084886819 Civic+Steering

Kemudian ada penggantungannya. Ia adalah sekeras yang anda boleh lakukan secara realistik, tanpa menjejaskan keselesaan seharian. Ini bermakna ia tidak patuh seperti tawaran lain dalam kelasnya. Namun, ia adalah satu pertukaran yang berbaloi, kerana ia menawarkan daya tarikan seperti dunia lama tentang cara ia berkelakuan sendiri.

Pemikiran Keseluruhan

Honda Civic baharu mempunyai casis yang hebat, dan kekurangan kuasa sebenarnya tidak menjejaskan pengalaman jika anda hanya memandunya sebagai kereta komuter. 

Yang terakhir ini bermakna walaupun kawalan cengkaman dimatikan dan dengan penggunaan pedal kuat yang liberal, anda tidak mungkin akan mengalami gelinciran roda atau berjalan dengan pantas sehingga kehilangan lesen anda.

Editors%2 Fimages%2 F1636084081393 Civic+Closing+Thoughts+1

Itu bukan untuk mengatakan kereta itu tidak mempunyai oomph. Dalam nisbah yang lebih rendah, Civic mampu bersaing dengan trafik. Apabila anda semakin mendekati nisbah atas, anda mula merasakan kesan sekatan buatan.

Editors%2 Fimages%2 F1636085050967 Civic+Final+Thoughts

Sepanjang ujian kami, kami mengembalikan purata 11.5km/l. Ini adalah gabungan yang baik antara pemanduan bandar berkelajuan rendah, pemanduan lebuh raya, serta berhenti untuk penggambaran.

Kami kemudian melakukan larian jenis ekonomi yang lebih realistik. Penyaman udara masih dihidupkan untuk ini - kami hanya memilih untuk mengangkat dan ke pantai, dan tidak memecut sama sekali melainkan kami benar-benar yakin bahawa kami tidak perlu menekan brek lagi.

Editors%2 Fimages%2 F1636084728775 Civic+Closing+Thoughts+2

Keputusan? Lebih sedikit 16km/l, yang sebenarnya melebihi rating yang didakwa Honda kereta itu akan lakukan! Untuk kereta yang benar-benar tidak berorientasikan ekonomi (tiada hibrid atau pun mula berhenti di sini!), itu adalah angka yang sangat mengagumkan!

Saloon pemanduan sporty yang dibuat dengan baik dan baik pada petrol tanpa elektrifikasi - adakah ini mungkin impian seorang petrolhead moden?


Spesifikasi
Prestasi:

Enjin: 1.5 litre DOHC VTEC Turbo

Kuasa: 129 bhp

Tork: 180Nm from 1,700 - 4,500rpm

Penggunaan Bahan Api: 15.6km/l

Kelajuan Tertinggi: 200 km/h

Pacuan-pacuan: CVT transmission; Front-Wheel Drive

Brek: Ventilated/Solid Disc Brakes 
Ukuran:

Jarak Roda: 2,735 mm

Dimensi (LxWxH): 4,678 mm x 1,802 mm x 1,415 mm

Kapasiti Tangki Bahan Api: 47 litres

Kapasiti But: 420 litres
Ciri-ciri:

Kemasukan Tanpa Kunci

Kawalan Pelayaran Adaptif (ACC) dengan Ikut Kelajuan Rendah (LSF)

Sistem Bantuan Lane Keep (LKAS)

Sistem Pemberitahuan Berlepas Kereta Utama

Tebatan Berlepas Jalan (RDM) dengan Amaran Berlepas Lorong (LDW)

Kredit Foto: ACube Creative (@weareacube)

Nota Editor: Kereta yang disemak adalah unit spesifikasi Singapura. Varian tempatan mungkin mempunyai perbezaan dalam pilihan kuasa dan/atau pemangkasan.

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!


Bacaan Tambahan: Malaysia Hit By Flash Floods: Over 30,000 People Displaced

0 Comments