5 Tanda Sebuah Kenderaan Tidak Bebas Kemalangan

Diterbikan oleh pada
Pernahkah anda menemui tawaran kereta terpakai yang nampaknya terlalu bagus untuk menjadi kenyataan? Jangan terlalu teruja kerana ia mungkin begitu! Kereta adalah produk yang sangat halus. Apabila kereta telah mengalami kemalangan, kesannya berkekal jauh lebih lama daripada hanya peringkat awal kemalangan dan pembaikan.


Sudah tentu, ada penjual yang akan berdaya upaya untuk menyembunyikan kesannya kerana ia menjejaskan nilai yang dijangkakan. Namun secara teknikalnya, memang tidak salah untuk berbuat demikian pun. Akhirnya, tanggungjawab terletak pada pembeli untuk mengenal pasti sejarahnya. Menyoal penjualnya itu mungkin merupakan satu idea yang baik tetapi anda mungkin tidak mendapat setiap butiran kerana akhirnya, pemilik ingin menjual kereta itu pada harga tertinggi. Jadi apakah beberapa tanda yang menunjukkan kenderaan terpakai tertentu tidak bebas kemalangan?


Kimpalan Pelik

(Kredit Foto: Weld Guru)

Kereta diperbuat daripada banyak bahagian yang sering disatukan melalui kimpalan. Pemeriksaan bedah siasat kereta selepas kemalangan sering menimbulkan persoalan sama ada untuk mengikis atau menyelamatkan kenderaan itu, terutamanya dalam kemalangan “fender bender” yang teruk. Penyelamatan kereta selalunya memerlukan pembetulan melalui kimpalan di tempat yang biasanya tidak ada. Mengetahui mana tempat-tempat yang biasa ada kimpalan boleh membantu anda mengetahui sama ada kenderaan itu pernah mengalami kemalangan.

Elakkan kenderaan yang ditunggangi oleh kimpalan rawak kerana akhirnya ia menimbulkan persoalan tentang integriti struktur kenderaan dan bagaimana ia akan bertahan jika mengalami kemalangan lain, terutamanya jika anda tidak tahu di mana kerja-kerja kimpalan ini dilakukan.


Permukaan Bercat atau Tidak Bercat

(Kredit Foto: danoconnell427)

Cat kereta sering menceritakan kisah yang pemiliknya sangat terdesak untuk menyembunyikan. Cat pudar dari semasa ke semasa dan justeru, boleh menjadi agak jelas apabila bahagian atau kawasan telah dicat baru-baru ini. Apabila kerja badan kereta telah dibaiki, ia perlu dicat semula supaya bersinar atau pudar yang tidak padan pada bahagian atau panel badan yang berbeza boleh menghala ke kenderaan yang telah menjalani pembaikan selepas kemalangan. Lebih-lebih lagi, semburan mengecat kereta adalah mahal. Oleh itu, pemilik biasanya hanya kerjakan kawasan yang terjejas apabila sedemikian berlaku.

Sebaliknya, kadangkala kerja pembaikan yang melibatkan kimpalan ini tidak dicat, meninggalkan bendera merah yang lebih jelas. Kawasan yang tidak dicat ini juga senang berkarat, sesuatu yang perlu anda perhatikan semasa memeriksa kenderaan!


Bolt dan Skru yang Hilang atau Tidak Konsisten

Skru dan bolt sering tersasar dan digantikan di bengkel semasa kerja pembaikan dijalankan. Kemalangan juga boleh menyebabkan kerosakan padanya dan oleh itu, memerhatikan skru atau bolt yang hilang atau yang dalam keadaan yang berbeza-beza boleh membantu anda mengenal pasti sama ada kenderaan telah mengalami kemalangan.


Panel Tidak Sejajar

(Kredit Foto: Performance Drive)

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, sifat halus kereta bermakna kesan keras pada satu bahagian atau kawasan boleh menjejaskan keseluruhannya. Satu contoh biasa ialah bagaimana panel kereta boleh menjadi tidak sejajar selepas kemalangan.

Ambil perhatian tentang jurang antara panel. Anda sepatutnya tidak boleh meletakkan jari anda di antara mereka secara biasa. lebar jurang itu juga patut konsisten bagi seluruh kereta. Tahap senangnya pintu dan but kereta dibuka dan ditutup, serta kedengaran sebarang keriut boleh menunjukkan beberapa salah jajaran. Sudah pastilah pengeluar kereta tidak akan membuat kereta yang pintunya sukar ditutup bukan?


Stereng Yang Menarik Ke Tepi

Jadi sekarang anda telah memeriksa kereta itu dan tidak menemui sebarang petunjuk visual yang disenaraikan di atas, adakah itu cukup? Bolehkah anda menganggap kereta bebas kemalangan sekarang? Tidak!

Masih ada satu perkara terakhir yang perlu diperiksa dan ia melibatkan ujian memandu kenderaan. Sesetengah kemalangan boleh menyebabkan kerosakan pada casis kereta, menyebabkan masalah penjajaran roda. Ini kemudiannya akan ditemui apabila anda benar-benar memandu kenderaan itu. 

Petunjuk jelas bahawa ia mempunyai masalah penjajaran ialah apabila stereng ditarik ke tepi semasa memandu. Jika penjual menolak permintaan anda untuk memandu uji kenderaan itu, ia mungkin merupakan satu tanda merah. Isu casis adalah sesuatu yang amat sukar untuk diatasi jadi sila elakkannya!

Ketekunan wajar adalah perkara penting dalam proses pembelian kereta jadi tolong jangan malas. Terdapat pelbagai isu yang boleh muncul apabila ia melibatkan kenderaan yang telah mengalami kemalangan, isu yang boleh menyebabkan anda menanggung kos yang lebih tinggi, menjadikan harga murah pada permulaan itu sebagai sesuatu kesilapan yang mahal.

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!


Bacaan Tambahan: Tips When Driving into Singapore

0 Comments