Proton X50 Mengatasi Myvi sebagai Kereta Terlaris Malaysia

Diterbikan oleh pada

(Kredit Foto: Proton)

Model kereta yang telah lama dianggap sebagai raja antara kereta, Myvi Perodua, telah kehilangan takhta kereta terlaris di Malaysia apabila Proton X50 memecahkan rekod sambil membuktikan dirinya sebagai pewaris takhta baru.

Proton telah mencipta sejarah apabila model X50nya mencatatkan rekod volum bulanan baharu dengan 4,763 unit terjual pada Julai 2022, kali pertama sebuah SUV merebut gelaran kenderaan terlaris di Malaysia. Ini adalah susulan daripada kejayaan bulan sebelumnya —4,473 unit yang dijual pada Jun 2022 — penunjuk bahawa X50 berpotensi untuk terus menegaskan penguasaannya dalam pasaran SUV yang sangat dipertandingkan.

Pegangan Proton dalam segmen ini sangat mengagumkan, memandangkan persaingan yang dihadapinya seperti Honda dengan model CR-V dan HR-V mereka dan senarai SUV Toyota sendiri seperti C-HR, Fortuner, dan Harrier. Walaupun ia sebahagian besarnya disebabkan oleh populariti X50, keunggulan Proton juga diperkukuh oleh nombor jualan kukuh 2022 X70 serba baharu tahun ini.

(Kredit Foto: Proton)

Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif Proton, Roslan Abdullah, menjelaskan bahawa tumpuan pemain industri automotif untuk memenuhi tempahan yang telah diterima adalah sebagai tindak balas kepada permintaan pasaran yang kembali normal pada bulan Jun dan Proton tidak berbeza. Serta penambahbaikan dalam situasi bekalan alat ganti Proton, potensi jualan sebenar X50 telah didayakan.

Beberapa bulan yang lepas merupakan tempoh masa yang baik untuk Proton secara keseluruhan. Jenama kereta nasional Malaysia mencatatkan anggaran 22.7% bahagian pasaran pada bulan Julai dan bahagian pasaran tahun-setakat ini (YTD) meningkat kepada 18.7%. Ini telah memastikan bahawa mereka telah mengekalkan kedudukan kedua dalam jadual jualan automotif nasional.

(Kredit Foto: Proton)

Sudah tentu, kejayaan ini tidak boleh disebabkan oleh SUV mereka sahaja. Proton juga telah cemerlang dalam pelbagai segmen lain. Duduk cantik di tangga teratas dalam kategori sedan segmen A ialah Proton Saga yang telah diubah suai, dengan 4,521 unit didaftarkan pada bulan Julai. Model terbaru (Proton Saga 2022) itu juga telah berjaya mengumpul hampir 10 ribu pendaftaran dalam masa 80 hari sahaja sejak dilancarkan pada 12 Mei tahun ini.

(Kredit Foto: Proton)

Mengenai MPV segmen-C, Proton Exora juga berada di puncak kelasnya dengan 476 unit didaftarkan pada bulan Julai.

Nampaknya Proton hanya terhad pada langit untuk masa ini dan kami tidak sabar untuk melihat sejauh mana stok mereka akan meningkat.  Proton adalah jenama kereta nasional kami jadi ia sentiasa menjadi detik kebanggaan untuk menyaksikan kejayaan produk bangsa kita sendiri! Proton Boleh!

Seperti biasa, sentiasa kekal selamat di jalan raya Motorists!

Tuntut penilaian kereta percuma anda hari ini!


Bacaan Tambahan: B40 to Benefit with Targeted Fuel Subsidies, Pilot Tests Underway

0 Comments