Adakah Pemandu Singapura Terlebih Layak?

Diterbikan oleh pada
Editors%2 Fimages%2 F1662549820767 Are Singaporean Drivers Entitled Featured
Melanggar had laju dan memandu secara melulu. Ini hanyalah beberapa perkara yang biasa dilakukan oleh pemandu Singapura ketika berada di Malaysia. Adakah terdapat rasa berhak bahawa mereka dibenarkan berdemikian sebaik sahaja mereka melintasi sempadan?

Saya tidak mengatakan semua rakyat Singapura melakukannya, itu sudah tentu satu kenyataan palsu. Cuma ramai di Malaysia selalu ada cerita tentang bagaimana mereka pernah melihat kereta atau motosikal Singapura memaksimumkan meter laju mereka di lebuh raya. Atau membuli dan memandu secara melulu di jalanan kita. Ia agak pelik kerana rakyat Singapura adalah antara warganegara yang paling mematuhi undang-undang di dunia. Mengapa perubahan tingkah laku di luar negara?

Peraturan-peraturan Singapura yang Ketat

Editors%2 Fimages%2 F1662550020157 Strict Road Enforcement Singapore(Kredit Foto: Singapore Police Force)

Mungkinkah peraturan-peraturan yang ketat yang telah memupuk masyarakat yang mematuhi undang-undang yang disebutkan di atas, menjadi puncanya?

Hukuman yang mahal dan keras serta kewaspadaan berterusan kerajaan boleh diibaratkan sebagai penerapan gaya keibubapaan yang berwibawa, yang terkenal dengan reputasinya melahirkan anak yang paling derhaka. Seperti bagaimana kanak-kanak ini sering memberontak di sekolah atau di mana sahaja ibu bapa mereka tiada, rakyat Singapura mungkin membalaskan perasaan mereka di Malaysia.

Jangan salah faham, saya tidak mengatakan bahawa analogi ini 100% tepat atau saya menggelarkan rakyat Singapura sebagai sekumpulan kanak-kanak, saya cuma fikir ia boleh menjadi satu pemandangan untuk memahami sebab tingkah laku ini.

Currency

Editors%2 Fimages%2 F1662550105082 Currency Rate Differences(Kredit Foto: Pexels)

Situasi ekonomi kedua-dua negara telah memberikan rakyat Singapura kadar pertukaran SGD yang baik berbanding MYR dan rakyat Malaysia tidak pernah mendengar penghabisannya. Tetapi bagaimanakah kadar itu mempunyai kaitan dengan apa-apa? Nah, ia sangat mudah. Malaysia sentiasa dilihat sebagai destinasi pelancongan yang agak murah untuk rakyat Singapura. Mampu berbelanja untuk sesuatu pada titik harga yang lebih murah menimbulkan rasa kuasa dan kebebasan.

Tempah hidangan tetapi anda tidak begitu menyukainya? Tiada masalah, kadar mata wang bermakna ia hanya SGD3. Buang sahaja dan pesan yang lain. Ini bukan sahaja berkenaan makanan. Tiket memandu laju boleh berharga $300 di Singapura tetapi hanya RM300 di Malaysia. Ketakutan terhadap penalti kewangan yang berat, seperti kadar pertukaran dibahagikan dengan 3.

Rasuah

Editors%2 Fimages%2 F1662550601840 Malaysia Bribery

(Kredit Foto: malaysiakini)

Sejujurnya, Malaysia tidak mempunyai imej yang bersih dalam perihal rasuah. Ia bermula dari peringkat atasan, kerajaan, dan hal rasuah dalam politik Malaysia telah menjadi perhatian global selama bertahun-tahun.

Apabila bercakap mengenai penguatkuasaan lalu lintas jalan raya, "duit kopi" telah menjadi kejadian yang biasa dilihat, jadi adakah menghairankan bahawa orang asing juga mengamalkannya? Akibatnya, seperti perkara sebelumnya, berapa banyak pencegahan daripada memandu laju jika anda boleh meluncur RM50 dan meneruskan hari anda?

Walau bagaimanapun, kita patu memberi pengiktirafan kepada mereka yang berlayak. JPJ dan PDRM telah mengorak langkah dalam menangani isu ini dan ia boleh dikatakan bahawa amalan ini jauh kurang berleluasa pada hari ini. Walau bagaimanapun, persepsi ini mungkin mengambil sedikit masa lagi untuk diubahkan.

Mentaliti "Malaysia Boleh"

Editors%2 Fimages%2 F1662550672018 Malaysia Boleh(Kredit Foto: Pexels)

Berpegang pada tema bermuhasabah diri, mungkinkah tabiat kita sendiri dikaitkan dengan tingkah laku ini? Malaysia Boleh merupakan slogan yang biasa digunakan oleh Tun Dr. Mahathir bin Mohamad pada tahun 1990-an. Ia adalah satu cara untuk menyatupadukan negara dan menyemarakkan semangat patriotisme dalam masyarakat Malaysia. Hari ini, ia hampir sinonim dengan melakukan perkara yang mungkin tidak terlalu betul tetapi tidak mengapa kerana anda berada di Malaysia.

Tidak boleh belok masuk sebuah lorong tetapi ia adalah jalan keluar terpantas? Teruskan sahaja, Malaysia Boleh! Tiada tempat letak kereta kosong? Letak sahaja di mana ada ruang, Malaysia Boleh! Perlu menompang kawan-kawan anda tetapi anda bertiga dan hanya ada satu motosikal? Naik sahaja, kalau ada kelapangan, Malaysia Boleh! Ia adalah minda menular yang menghilangkan rasa takut atau tanggungjawab malah rakan sejawat Singapura kami telah menggunakan bahasa ini.

Kesimpulannya...

Jadi adakah pemandu Singapura terlebih berlayak? Ya, sedikit sebanyak. Kuasa mata wang memupuk hak ini tetapi kesan psikologi daripada cara hidup yang ketat dan tertekan di Singapura juga boleh menjadi faktor penyumbang manakala norma dan amalan yang menyalahi undang-undang di Malaysia juga tidak membantu kes ini.

Apa yang boleh kita lakukan sebagai pemandu Malaysia?

Kita hanya boleh mengubahkan perkara dalam kawalan kita, saya katakan teruskan berjuang untuk mengubah persepsi ini. Buang sisi gelap mentaliti Malaysia Boleh dan hentikan amalan duit kopi dan ia mungkin memberi inspirasi kepada rakan sejawatan Singapura kita untuk mengikutinya!

Seperti biasa, kekal selamat Motorists!

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!


Bacaan Tambahan: The New Car Owner's Guide Vol 4: Driving Overseas - Singapore

0 Comments