Raikan Merdeka dengan 4 Jalan Bersejarah di Malaysia Ini

Diterbikan oleh pada

(Kredit Foto: Pexels)

Merdeka! Semasa kami menyambut Hari Kebangsaan, kami membawakan kepada anda beberapa jalan yang paling bersejarah di Malaysia.

Merdeka tahun ini menandakan 65 tahun kemerdekaan dan negara yang indah yang telah kita kembangkan sejak itu.

Dalam memperingati hari yang istimewa ini, mari kita mengulangi kisah silam kita sambil membongkar beberapa jalan yang paling terkenal dalam sejarah Malaysia. Anda juga mungkin beringin untuk mengadakan 'road trip' ke perjalanan jalan raya berikut sebagai cara untuk mengeratkan hubungan dengan rakan dan keluarga sambil mengenai kekayaan sejarah Negaraku!

Lebuhraya Tanjung Malim–Slim River

(Kredit Foto: Blog Jalan Raya Malaysia)

Kami memulakan senarai dengan Lebuhraya tertua di Malaysia yang dibuka pada tahun 1966. Terletak di Perak dan Selangor, ia merupakan langkah pertama ke arah rangkaian lebuh raya terrsambung yang kita lihat di Malaysia hari ini.

Tahukah anda harga tol kereta hanya 50 sen ketika mula dibuka?

Jalan Sultan Azlan Shah

(Kredit Foto: MyMRT)

Jalan seterus kami terletak di KL! Jalan Sultan Azlan Shah dahulunya dikenali sebagai Jalan Ipoh, dinamakan sempena bandar Ipoh di Perak. Ia pernah menjadi satu-satunya jalan menuju ke Ipoh dari KL dan ia melambangkan hubungan rapat antara kedua-dua negeri. Malah stesen kereta api Ipoh pun serupa dengan KL!

Jalan Raja Chulan

(Kredit Foto: Medium)

Di tengah-tengah kesibukan KL zaman sekarang ialah Jalan Raja Chulan. Beribu-ribu orang memandu dan menjalan lalu jalan ini setiap hari kerana ia menghubungkan dua kawasan popular, Segi Tiga Emas dan Masjid Jamek. Jika anda melihat persekitarannya, anda akan melihat mural yang dilukis pada dinding Serani Row, yang merupakan kediaman Eurasia sejak tahun 1930-an. Walaupun struktur dongeng ini runtuh, ia berfungsi sebagai bukti sejarah KL di kalangan bangunan pencakar langit moden.

Jalan Padang Belia

(Kredit Foto: Google Maps)

Jalan Padang Belia dahulunya dikenali sebagai Deretan Kandang Lembu, kerana dahulunya dipenuhi dengan kereta lembu. Pada zaman dahulu, orang ramai mengambil bahagian dalam penjualan dan perdagangan hasil di sepanjang jalan ini. Walau bagaimanapun, hari ini, jalan itu adalah kawasan sederhana dengan beberapa kedai serbaneka dan tinggal hanya beberapa mural untuk dijadikan pautan kepada sejarah.

Apakah jalan kegemaran anda atau paling diingati dalam sejarah Malaysia? Beritahu kami di bahagian komen di bawah!

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!


Bacaan Tambahan: End-of-Life Vehicle Management Policy to be Implemented in Malaysia by 2025

0 Comments