Panduan Pemilik Kereta Baharu Vol 4: Memandu Ke Luar Negara - Singapura

Diterbikan oleh pada

(Kredit Foto: Pexels)

Cuti akhir tahun semakin hampir dan sesetengah daripada anda mungkin merancang perjalanan jalan raya ke luar negara. Apakah yang perlu diambil perhatian oleh pemilik kereta baharu apabila memandu melintasi Tambak Johor? Mari ketahui!

Memandu di luar negara, terutamanya apabila anda tidak berpengalaman boleh menjadi sesuatu idea yang menakutkan. Keseluruhan konsep pemanduan berkeyakinan berdasarkan membiasakan diri dengan laluan yang anda selalu gunakan, namun, memandu ke negara baharu dengan peraturan, protokol dan budaya pemanduan yang mungkin berbeza boleh mencetuskan ketakutan ke dalam hati mereka yang masih basah di belakang telinga.

Hari ini di Motorist, kami akan membincangkan perkara yang perlu diketahui dan perbezaan antara pemanduan di Malaysia dan Singapura. Mari kita jelaskan, kami tidak melihat butiran terperinci tentang perkara yang anda perlukan untuk memandu ke Singapura, kami akan melihat pengalaman memandu DI Singapura. Jom!

Semuanya "Fine" di Sunny Singapore

(Kredit Foto: ManhattanProject)

Pada masa ini, keseluruhan konotasi negara yang 'fine' ini mungkin sudah basi tetapi ia tidak bermakna ia kurang benar. Anda akan berasa sukar untuk mencari perbualan tentang Singapura yang tidak menyebut peraturan dan denda-denda ketat yang mentadbir negara. Kami menggesa anda untuk sentiasa berhati-hati dengan adanya banyak kamera trafik di sana. Anggap sahaja setiap bahagian tarmac berada di bawah pengawasan ‘Abang Besar.’ Denda juga tidak murah! Melebihi had laju sebanyak 1km/j dan anda boleh didenda RM450. Malah denda lorong bas pun boleh mengalir sehingga RM400 daripada dompet anda! 

Tiada "Belok Kiri di Lampu Merah"

(Kredit Foto: MaarofKassim)

Di sinilah kita memasuki beberapa tabiat dan norma trafik yang hanya berbeza di seberang sempadan. Di Malaysia, ia adalah perkara biasa untuk melihat kereta Singapura "kena hon" kerana tidak membelok kiri semasa lampu merah. Ia secara amnya sah di sini, seperti yang dilambangkan dengan tanda kuning yang mengatakan anda sepatutnya melakukan ini tetapi ia telah menjadi satu amalan yang diterima untuk diteruskan walaupun tanpa tanda.

Sebab mengapa kereta SG banyak dikenakan bunyi hon adalah kerana ini bukan sesuatu yang anda akan lihat di Kota Singa. Protokol belok kiri pada papan tanda merah telah hampir ditiadakan sepenuhnya dari jalan raya Singapura dan tiada siapa yang berani menyalakan lampu merah kerana denda demerit dan saman yang menanti.

Pilih Lorong Anda dengan Betul di Bandar/CBD

(Kredit Foto: Pexels)

Daerah pusat perniagaan di Singapura boleh menjadi pemanduan yang cantik dengan banyak tempat menarik dan ia juga di samping Orchard Road, tempat membeli-belah yang popular. Walau bagaimanapun, ambil amaran bahawa pemanduan mungkin agak sukar di kawasan itu, terutamanya jika anda tidak biasa. Jalan raya adalah kecil dan banyak lorong akan membawa anda ke arah tertentu yang boleh memerangkap anda dalam gelung yang tidak berkesudahan atau yang paling teruk, membolehkan anda termasuk ke salah satu lebuh raya yang menghubungkan bandar ke seluruh negara.

Menukar lorong juga boleh menjadi tugas yang agak sukar kerana orang ramai menyukai ketenteraman lalu lintas di sana, mengganggunya dengan cuba menukar lorong perlahan-lahan di persimpangan boleh menyebabkan kekecohan. Ia sama seperti pemanduan di kawasan bandar KL tanpa mentaliti 'berantakan' yang entah bagaimana membantu anda pergi dari lorong 1 ke 4 dalam kesesakan. Rancang laluan anda, dan masuk ke lorong yang betul untuk sampai ke destinasi anda tanpa sebarang kekecohan!

Teruskan!

Secara amnya, segala-galanya hampir serupa dengan pemanduan di Malaysia. Saya tidak akan mengatakan bahawa membiasakan diri dengan jalan yang berbeza adalah tugas yang sangat sukar. Terdapat banyak perkara positif seperti jalan raya yang terang benderang hampir di mana-mana dan kekurangan jalan berlubang. Perkara seperti tidak menggunakan isyarat kereta, memonopoli jalan raya, atau mengekori mungkin beberapa perkara yang anda akan lihat di sana tetapi kami tidak boleh mengatakan ini unik untuk jalan raya Singapura.

Secara keseluruhannya, berkurangpengalaman memandu ke Singapura tidak sepatutnya menjadi sebab mengapa anda tidak melawat negara pulau yang cantik ini! Hanya amalkan pemanduan defensif dan sentiasa berwaspada dan anda tentu akan membina banyak kenangan manis dalam perjalanan merentasi sempadan itu!

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!


Bacaan Tambahan: Proton X50 Overtakes Myvi as Malaysia's Best-selling Car

0 Comments