Lebih dari 16,000 Saman Dikeluarkan kerana Melanggar Lampu Merah

Diterbikan oleh pada

(Kredit Foto: Royal Malaysia Police)

Ini adalah hasil operasi 15 hari di seluruh negara, yang dijalankan oleh Polis Diraja Malaysia (PDRM).

Menurut Setiausaha PDRM, Datuk Noorsiah Mohd Saaduddin, sebanyak 16163 saman telah diserahkan kepada kenderaan yang melanggar lampu merah di bawah Peraturan Lalu Lintas Jalan 1959.

Operasi yang bermula pada 15 September, mendedahkan bahawa pesalah terbesar adalah penunggang motosikal, yang bertanggungjawab untuk lebih daripada separuh saman dikeluarkan (8211). Kereta adalah kumpulan terbesar seterusnya dengan 6083 pesalah diikuti oleh kenderaan lain di 1055 dengan lori, van, dan bas yang membentuk baki 814 saman.

Datuk Noorsiah berkata bahawa sebanyak 24276 saman turut dikeluarkan atas kesalahan lain berkaitan trafik semasa operasi tersebut dengan enam tangkapan dilakukan di bawah Akta Pengangkutan Jalan 1987.

Ia adalah satu pendedahan yang membimbangkan, terutamanya berdasarkan kajian baru-baru ini yang dilakukan oleh firma pendidikan pemandu Zutobi, meletakkan Malaysia sebagai negara dengan jalan raya kedua paling membawa maut di dunia. Bilangan orang ramai yang melanggar lampu merah sudah tentu boleh menjadi faktor penyumbang dan ia adalah isu yang PDRM harap dapat ditangani.

Denda kerana melanggar lampu isyarat adalah RM300.

Datuk Noorsiah menggesa orang ramai supaya lebih berhati-hati di persimpangan dan sentiasa mematuhi peraturan jalan raya demi keselematan diri sendiri dan pengguna jalan raya yang lain.

Seperti biasa, kekal selamat Motorists!

Saya mahu mendapatkan pelan insurans yang paling berpatutan dalam masa 24 jam!


Bacaan Tambahan: MP Fixes Potholes in Sepanggar Till Midnight

0 Comments