4 Sebab Mengapa Anda Tidak Patut Meletakkan Kaki Anda di Papan Pemuka!

Diterbikan oleh pada

(Kredit Foto: Unsplash)

Meletakkan kaki di papan pemuka adalah tabiat yang timbul daripada peningkatan keselesaan tetapi tanpa disedari ramai, ia menimbulkan risiko maut!

Jika anda telah memandu cukup lama, anda pasti pernah melihat seseorang di tempat duduk penumpang kereta dengan kaki mereka di papan pemuka. Kami juga pernah melihat postur ini di dalam filem-filem dan watak-wataknya selalu kelihatan selesa dan bergetaran positif apabila mereka melakukannya.

Tetapi seperti banyak perkara di pawagam, perbuatan ini adalah sesuatu yang harus anda elakkan. Selain daripada menjadi benar-benar menjijikkan (serius, tiada siapa yang mahu bau kaki anda diedarkan di dalam kereta, yang akan berlaku apabila anda berbuat demikian kerana lubang angin yang biasa terdapat di bahagian belakang papan pemuka), tindakan meletakkan kaki seseorang boleh menyebabkan kemudaratan yang serius kepada diri anda dalam lebih daripada satu cara.

1) Kaki Anda Dilambung Oleh Beg Udara masa Kemalangan

Beg udara = keselamatan. Untuk itulah mereka direka bentuk. Kaveat di sini ialah mereka hanya boleh melakukan tugas mereka dengan betul jika anda melakukan tugas anda dengan betul. Akibatnya boleh menyakitkan apabila anda tidak melakukannya.

Halaju pengaktifan beg udara boleh mencapai sehingga 322km/j dalam kemalangan kereta. Daya ini berpotensi menyebabkan kecederaan ringan apabila dalam situasi biasa, atas nama melindungi anda daripada bahaya besar. Kedudukan duduk yang betul akan merangkumi sedikit ruang antara anda dan papan pemuka supaya impaknya tidak terlalu berat, tetapi bayangkan apa yang berlaku apabila tiada celah dan kaki anda disandarkan di atasnya? sakit. Tidak percaya kami?

Imej berikut ialah x-ray mangsa kemalangan kereta di Wales yang kakinya di atas papan pemuka.

(Kredit Foto: Dyfed–Powys Police, Wales)

2) Kaki Anda Dilambung Oleh Beg Udara Walaupun Tidak Dalam Kemalangan

Anda mungkin telah membaca perkara pertama dan berfikir kepada diri sendiri, "hei, pasangan/pemandu saya sangat selamat, saya tidak akan mengalami kemalangan jadi tiada masalah." Kepada itu kami katakan, itu pemikiran yang sangat naif. Kemalangan berlaku apabila mereka mahu berlaku, langkah berjaga-jaga adalah nama permainan!

Selain itu, beg udara juga mungkin diaktifkan walaupun anda tidak mengalami kemalangan. Kecacatan pembuatan adalah satu perkara dan secara tidak sengaja menendang papan pemuka anda dengan cukup kuat mungkin mencetuskan beg udara, menghantar kaki anda ke atas di belakang dan kelajuan mematahkan kaki.

3) Terhimpit oleh Tali Pinggang Keledar

(Kredit Foto: Unsplash)

Tali pinggang keledar adalah satu lagi ciri keselamatan berguna bagi kereta yang perlu digunakan dengan betul untuk menjadi berkesan. Tali pinggang keledar dibuat untuk memastikan badan anda selamat tanpa merosakkan organ utama. Meletakkan kaki anda pada papan pemuka akan mengubah postur duduk anda yang bermaksud tali pinggang keledar tidak akan diletakkan dengan betul pada badan anda.

4) Tiada Perlindungan ketika Kereta Tergolek

Apabila kereta anda mula terguling dalam kemalangan, teka apa yang ada untuk melindungi kaki dan lutut anda? Beg udara! Tetapi seperti perkara di atas, beg udara tidak boleh melakukan tugas mereka jika anda tidak melakukan tugas anda! Beg udara diletakkan untuk memastikan bahagian bawah badan anda berkusyen dan dilindungi semasa kereta anda berguling. Mereka tidak boleh berbuat demikian apabila kaki anda tidak berada dalam kedudukan untuk dilindungi!

Kelemahannya lebih besar daripada postur yang lebih 'selesa' dengan meletakkan kaki anda di papan pemuka. Dalam sesetengah kes, ia juga boleh menjadi persoalan antara hidup dan mati, jadi keluarkan kaki berbau itu dari papan pemuka dan pastikan rakan dan ahli keluarga anda menjauhinya juga!

Seperti biasa, kekal selamat Motorists!

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!


Bacaan Tambahan: Driving from Malaysia to Indonesia Soon to be Possible?

0 Comments