Lebih Banyak Perkhidmatan Digital Ditawarkan kepada Kenderaan Berdaftar Asing Memasuki Singapura

Diterbikan oleh pada . Dikemas kini pada 15 Feb 2022

More Digital Services Offered To Foreign Registered Vehicles Entering Singapore Woodlands Causeway(Kredit Foto: TODAY)

Untuk memudahkan proses memasuki Singapura bagi kenderaan berdaftar asing, pihak berkuasa di sana akan menyediakan pemandu dengan lebih banyak perkhidmatan digital berbanding sebelum ini.

Diumumkan oleh Penguasa Pengangkutan Darat (LTA) Singapura pada hari Rabu (29 Mei 2019), pemilik kenderaan asing akan dapat melog masuk ke laman web One.Motoring untuk, antara lain, memohon permit kenderaan barangan dan mengemas kini rekod kenderaan mereka.

Langkah itu, yang akan bermula mulai 3 Jun, bertujuan memendekkan masa menunggu, meningkatkan kemudahan dan kecekapan operasi bagi pemilik kenderaan asing.

Pada masa ini, kenderaan barangan yang didaftarkan di negara ASEAN perlu mempunyai Permit Kenderaan Barangan ASEAN (GVP) yang sah sebelum memasuki Singapura. Oleh itu, pemilik kenderaan secara peribadi perlu membawa permohonan salinan keras mereka ke Pusat Khidmat Pelanggan LTA di Sin Ming Drive sebelum mereka dibenarkan memandu kenderaan barangan mereka.

Mulai 3 Jun dan seterusnya, pemilik kenderaan boleh membuat permohonan dalam talian untuk GVP di laman web One.Motoring seminggu sebelum memasuki Singapura. Pemilik boleh mengutip dan membuat pembayaran untuk Kad GVP/Autopass mereka di Pusat Khidmat Pelanggan LTA sebaik sahaja permohonan dalam talian diluluskan.

Selain itu, mulai 3 Jun dan seterusnya, pemilik kereta dan motosikal berdaftar asing akan ditawarkan pilihan untuk mengemas kini cukai jalan dan tarikh sah insurans kenderaan mereka dalam talian pada bila-bila masa yang mereka mahu. Ini bermakna pemilik sedemikian tidak perlu membentangkan dokumen fisikal mereka secara peribadi di pejabat pusat pemeriksaan LTA lagi.

Seminggu sebelum memasuki Singapura, pemandu asing perlu mengemukakan sijil pemilikan kenderaan, cukai jalan dan dokumen insurans mereka di laman web One.Motoring untuk mengemaskini rekod kenderaan mereka dengan betul. Apabila LTA mengesahkan dokumen mereka, rekod pemandu akan dikemas kini secara automatik dalam sistem.

Perkhidmatan digital baharu yang dinyatakan di atas berikutan pelancaran Perkhidmatan Digital Permit Kemasukan Kenderaan (VEP) pada 26 November 2018. Perkhidmatan itu membolehkan pemilik kereta dan motosikal berdaftar asing untuk memohon Kad VEP/Autopass dalam talian melalui One.Motoring laman web sebelum memasuki Singapura.

Selain itu, lewat tahun ini, pembayaran dalam talian dan penghantaran kad VEP/Autopass akan ditawarkan kepada pemandu asing untuk kemudahan yang lebih baik.

Apabila memasuki dan berlepas dari Singapura, pemandu kenderaan berdaftar asing perlu memasukkan kad Autopass mereka ke dalam pembaca kad di gerai imigresen untuk membayar yuran VEP dan caj lain yang berkaitan.

Lebih banyak perkhidmatan digital, seperti permohonan dalam talian untuk Permit Kenderaan Perkhidmatan Awam ASEAN, akan disediakan pada separuh kedua tahun ini.

Untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang cara menggunakan perkhidmatan digital, pemandu boleh merujuk kepada panduan video yang tersedia di laman web One.Motoring.

Mereka yang memerlukan akses internet atau bantuan menggunakan laman web One.Motoring boleh mendekati pusat servis LTA Johor Bahru yang terletak di 34, Jalan Tun Abdul Razak Susur 1, 80000 Johor Bahru, Johor, Malaysia.

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!


Bacaan Tambahan: Traffic Offences in Malaysia: How to Check and Settle Your Traffic 'Samans' Online

0 Comments