Evolusi 7 Logo Kereta Terkemuka di Malaysia

Diterbikan oleh pada . Dikemas kini pada 23 Feb 2022

2020 Proton Logo 3(Kredit Foto: Autobuzz.my)

Pernah melihat jenama seperti McDonald's, Nike, Petronas dan AirAsia dan tertanya-tanya tentang evolusi logo mereka?

Anehnya, jenama yang disebutkan di atas tidak banyak berubah dari segi reka bentuk logo mereka. Walau bagaimanapun, banyak jenama kereta yang kemungkinan besar anda pernah dengar telah mengalami beberapa perubahan.

Untuk menggambarkan evolusi mereka, kami telah mengumpulkan senarai 7 jenama kereta terkenal dan reka bentuk logo mereka selama ini.


1) Perodua

Perodua adalah nama popular di Malaysia. Tetapi tahukah anda bahawa mereka adalah pengeluar terbesar kereta kompak bukan sahaja di Malaysia, malah seluruh Asia Tenggara. Logonya telah melalui perubahan reka bentuk yang berbeza. Logo pertamanya telah diputuskan dalam pertandingan di mana Johnson Ng Weng Kuan, seorang pelajar Universiti dari Universiti Teknologi Malaysia, menghasilkan reka bentuk pemenang. 

836px Perodua Logo Evolutionary Line 1

(Kredit Foto: Wikipedia)


2) Mercedes-Benz

Ikonik untuk bintang berbucu 3, Mercedes-Benz adalah salah satu pengeluar kereta tertua di dunia. Tahukah anda setiap titik mewakili tiga mod pengangkutan yang berbeza: darat, laut dan udara? Ikon Mercedes-Benz telah melalui beberapa semakan sejak syarikat itu mula-mula diasaskan.

Mercedes Benz Logo History 1(Kredit Foto: HiConsumption)


3) Proton

Dilahirkan dan dibesarkan di Malaysia, logo Proton telah melalui enam lelaran berbeza sejak kereta pertamanya dikeluarkan dari barisan pengeluaran di Shah Alam. Kini sebagai simbol negara Malaysia, Proton telah mengeluarkan lebih 1.8 juta unit model utama mereka, Proton Saga.

2020 Proton Logo 3(Kredit Foto: Autobuzz.my)


4) Honda

Jenama yang dikenali secara meluas di jalanan untuk kedua-dua pemandu dan peminat ialah Honda. Malah, kedua-dua City dan HR-V telah membuat senarai 10 teratas kereta terlaris di Malaysia. Sebelum logo ikonik "H" digunakan, logo bersayap adalah pilihan utama jenama itu selama beberapa tahun berjalan.

9800fb92503f37030318dbf295486484 1 (Kredit Foto: Listcarbrands.com)


5) Audi

Cincin jalinan ikonik Audi menghasilkan perasaan mewah dan keanggunan. Tetapi tahukah anda bahawa nama Audi berasal dari kanak-kanak? Dikhabarkan bahawa apabila August Horch (pengasas Audi) sedang mengadakan pertemuan dengan rakannya Franz Fikentscher, anak Franz telah mendapat nama Audi, yang bermaksud "mendengar" dalam bahasa Latin.

Audi Logo History(Kredit Foto: HiConsumption)


6) Chevrolet

Terkenal kerana mencipta Camaro yang membuat penampilan sulungnya dalam Transformers sebagai Bumblebee, logo Chevrolet berbentuk tali leher tidak mempunyai sejarah penting tertentu. Penubuhannya tidak begitu terkenal kerana dilaporkan bahawa pengasas Billy Durant melihat bentuknya semasa bercuti di Perancis. Yang lain mendakwa bahawa dia melihatnya dalam iklan arang dapur. Tanpa mengira cerita di sebalik logo itu, tidak dinafikan kesan Chevrolet terhadap industri automotif. 

Chevrolet Logo History(Kredit Foto: HiConsumption)


7) Rolls-Royce

Rolls-Royce merupakan lambang kelas bagi kebanyakan rakyat Malaysia, dan orang di seluruh dunia, mempunyai sejarah yang kaya dan pelbagai. Oleh itu, tidak hairanlah bahawa jenama itu telah melalui beberapa perubahan sejak penubuhannya. Walau bagaimanapun, seiring dengan berlalunya masa, logo menjadi semakin kurang sibuk dan lebih halus sehingga hanya tinggal ikon "RR" tengah.

Fakta menarik: adakah anda tahu bahawa Sultan Brunei memiliki koleksi Rolls-Royce terbesar yang mempunyai lebih 600 kereta?

 

Famous Car Brand Logos 2 1

(Kredit Foto: Automotive Logo)


Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!


Bacaan Tambahan: Malaysia Hit By Flash Floods: Over 30,000 People Displaced

0 Comments