5 Kesalahan Pemandu Malaysia yang Sering Berlaku

Diterbikan oleh pada . Dikemas kini pada 14 Feb 2022

Editors%2 Fimages%2 F1639128585818 Malaysian Roads Featured

(Kredit Foto: Pixabay)

Tidak semua pemandu Malaysia mengawal kereta secara tidak baik, tetapi ada antara mereka yang memburukkan nama rakyat. Berikut ialah kesilapan-kesilapan utama yang dilakukan oleh pemandu Malaysia.

Kesesakan lalu lintas adalah perkara biasa pada waktu sibuk di kawasan berpenduduk tinggi. Ia biasanya disebabkan oleh kerosakan kenderaan atau kemalangan jalan raya. Sebagai alternatif, kami mengambil jalan belakang yang berangin dan kurang dilalui (jalan B) kerana ia lebih tenang, tetapi ia boleh memperbahayakan jika anda melampaui had laju.

Sebagai pemandu, kami juga gelisah pada masa sebegitu. Oleh itu, ia penting untuk memastikan bahawa diri anda tenang supaya boleh menjangkakan keadaan jalan raya yang berbeza. Berikut adalah senarai kesilapan yang perlu diubah oleh pemandu-pemandu Malaysia.


1) Berlumba dan Menunjukkan Keupayaan Kereta Anda

Editors%2 Fimages%2 F1639128776739 Car Crash

(Kredit Foto: Pexels)

Atas sebab apa pun, akan sentiasa ada "Ah Mois" di dalam Myvi mereka, atau bos besar yang sedang memandu sedan, SUV atau MPV mewah mereka. Ia tidak bermakna anda mempunyai hak untuk mengekori orang lain di lorong memotong atau pergi memburu kelajuaan tertinggi di merata B-road di Malaysia.

Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya Malaysia (MIROS) dan Polis Diraja Malaysia (PDRM) telah melaporkan jumlah kemalangan jalan raya yang membawa maut pada 2020. Ia menyaksikan 4,634 kematian pada 2020 sahaja dan 6,167 pada 2019. Walaupun terdapat penurunan sebanyak 24.9%, banyak kemalangan maut masih berlaku pada tahun 2020. Dalam dekad yang lalu, dilaporkan 4.94 juta kemalangan di jalan raya.

Kadang-kadang kita menghadapi pemandu kura-kura yang melembabkan lorong memotong di jalan raya dan akhirnya mengekori atau “mencucuk” mereka. Jika anda belum tahu, lorong paling kanan adalah lorong memotong anda dan bukannya lorong "laju". Anda dibenarkan menggunakan lorong paling kanan hanya apabila memotong kereta atau kenderaan yang perlahan dalam perjalanan panjang.


2) Lompat Baris Semasa dalam Kesesakan Lalu Lintas

Editors%2 Fimages%2 F1639128893930 Malaysian Car On Road Shoulder

(Kredit Foto: Paultan)

Kaedah lain untuk memotong kenderaan yang bergerak perlahan adalah dengan menggunakan bahu jalan di lebuh raya. Serius? Berlaku jujur pada diri sendiri; ini adalah antara kesilapan yang sering dilakukan oleh pemandu Malaysia di Lebuhraya Persekutuan pada waktu puncak atau Lebuhraya Utara-Selatan pada musim perayaan.

Ia amat tidak bertimbang rasa untuk berbuat demikian dan bukan idea yang bagus semasa kesesakan lalu lintas. Anda lihat, lebih banyak kereta yang mengambil bahu jalan, lebih banyak ia membawa kepada kesesakan untuk kenderaan kecemasan yang menuju ke tempat kejadian atau PLUSRonda untuk menunda kereta yang baru rosak di tengah lebuh raya. Jika anda belum tahu, ia juga dipanggil lorong kecemasan atas sebab-sebab tersebut.

Seperti kata pepatah, "sabar adalah satu kebajikan", dan itulah cara seorang pemandu dapat menikmati perjalanan hariannya. Pastikanlah anda merancang laluan anda lebih awal untuk mengatasi kesesakan waktu puncak.


3) Lampu Isyarat Mempunyai Tiga Warna

Editors%2 Fimages%2 F1639128961400 Traffic Light

(Kredit Foto: Pexels)

Terdapat kejadian di mana pemandu jahil akan memandu melintasi simpang lampu merah pada kelajuan tinggi apabila trafik di hadapan kelihatan kosong. Pada satu tahap, kami suka mempersendakan sistem lampu isyarat kami: "hijau bermakna pergi, ambar bermakna pergi lebih cepat dan merah bermakna ‘chiong’ ah!"

Namun, itu bukan cara ia berfungsi. Anda patut berhenti apabila lampu merah, bersedia untuk berhenti di lampu ambar dan hijau bermakna pergi. Amalan yang baik adalah untuk memperlahankan kenderaan semasa menghampiri persimpangan untuk memberi diri anda dan pemandu di belakang masa yang cukup untuk bertindak balas.


4) Lampu Isyarat Bukan Hanya Pilihan

Editors%2 Fimages%2 F1639129067787 Car Blinker

(Kredit Foto: Pexels)

Salah satu perkara pertama yang diajar oleh sekolah memandu ialah untuk memberi isyarat sebelum membelok atau menukar lorong. Sesetengah pemandu yang mementingkan diri sendiri tidak melakukannya, memikirkan bahawa ia menjimatkan hayat bateri kereta mereka dengan tidak berbuat demikian.

Pemandu yang bijak dan berbudi bahasa akan menggunakan tuas isyaratnya untuk memberitahu orang lain tentang niat mereka lebih awal sebelum membuat sebarang gerakan. Ia dapat memberi orang lain dan diri anda masa yang cukup untuk menjangka senario yang berbeza di jalan raya.


5) Cermin Anda Bukan Hanya Untuk Hiasan

Editors%2 Fimages%2 F1639129129044 Car Side Mirror

(Kredit Foto: Pexels)

Perkara kritikal ini ditujukan kepada semua orang yang tidak peduli untuk memeriksa titik buta anda. Sebagai contoh, kami telah melihat beberapa video pemandu yang berterusan ke lorong seterusnya dengan memberi isyarat lewat tanpa memeriksa cermin mereka. Peraturan praktikal ialah untuk memberi isyarat, periksa cermin sisi kiri atau kanan anda dan cermin spion anda sebelum menukar lorong.

Ia juga penting untuk menggunakan cermin spion anda semasa memandu di lebuh raya dan jalan raya setiap hari. Anda dinasihatkan untuk melihatnya setiap tujuh hingga sepuluh saat untuk memerhatikan mana-mana kenderaan kecemasan atau pemandu yang berniat untuk memotong.

Mengamalkan sifat memandu yang bertimbang rasa boleh menyelamatkan nyawa.


Jangan ragu untuk berkongsi dengan kami jika anda juga telah mengenal pasti sebarang kesilapan biasa lain yang sering dilakukan oleh pemandu Malaysia di ruangan komen di bawah!

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!


Read more: Tempoh Pembaharuan Lesen Memandu dan Cukai Jalan Dilanjutkan Sehingga 31 Disember 2021

0 Comments